Pieczone ziemniaki to proste danie ziemniaczane,
popularne w całej Europie Środkowej. Przygotowuje się je przez gotowanie
i pieczenie ziemniaków. Potrawa została spisana w najstarszej polskiej
książce kucharskiej – Compendium ferculorum (1682) autorstwa Stanisława
Czernieckiego.
Pieczony ziemniak często jest podawany
jako dodatek do ryb i mięs. Najpopularniejszym daniem jest śledź w
śmietanie z upieczonymi ziemniakami.
Ziemniak w mundurku, to
potrawa z pieczonych ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej, w
szczególności z Peru. Może być podawany z nadzieniami, dodatkami lub
przyprawami, takimi jak masło, ser, śmietana, sos.
Ziemniaki po cabańsku to tradycyjna chrzanowska potrawa
jednogarnkowa, w innych regionach Polski jej odmiany znane są również
pod nazwami: pieczonki, prażone, duszonki. W naczyniu żaroodpornym
układamy na dnie plasterki boczku, następnie ziemniaki, cebulę, marchew,
pieczarki i kiełbasę. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą
warstwę posypujemy solą i pieprzem. Wierzch szczelnie okrywamy liśćmi
kapusty, które zastępują pokrywkę i zapobiegają parowaniu potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz