poniedziałek, 22 września 2025

Dzień Pieczonego Ziemniaka (Polska)

Pieczone ziemniaki to proste danie ziemniaczane, popularne w całej Europie Środkowej. Przygotowuje się je przez gotowanie i pieczenie ziemniaków. Potrawa została spisana w najstarszej polskiej książce kucharskiej – Compendium ferculorum (1682) autorstwa Stanisława Czernieckiego.
 

 
Pieczony ziemniak często jest podawany jako dodatek do ryb i mięs. Najpopularniejszym daniem jest śledź w śmietanie z upieczonymi ziemniakami.

Ziemniak w mundurku, to potrawa z pieczonych ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej, w szczególności z Peru. Może być podawany z nadzieniami, dodatkami lub przyprawami, takimi jak masło, ser, śmietana, sos.
 

Ziemniaki po cabańsku to tradycyjna chrzanowska potrawa jednogarnkowa, w innych regionach Polski jej odmiany znane są również pod nazwami: pieczonki, prażone, duszonki. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plasterki boczku, następnie ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem. Wierzch szczelnie okrywamy liśćmi kapusty, które zastępują pokrywkę i zapobiegają parowaniu potrawy.
 

 >

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...