Głównymi uprawami były ziemniaki, groch, bób, kapusta, ogórki, marchew, pietruszka, buraki, skorzonera, kardy, cebula i czosnek. Owoce to te uprawiane w sadach: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, orzechy włoskie. Mieszkańcy wsi zbierali owoce leśne: jagody, jeżyny, poziomki, orzechy leszczyny oraz grzyby. W gospodarstwie wiejskim nie można zapomnieć o nabiale, o domowym serze, serach wędzonych, mleku, śmietanie, maśle i o jajkach. Kolejnym składnikiem pożywienia były ryby słodkowodne: szczupaki, karpie, karasie, sumy, leszcze, węgorze, sandacze oraz ryby morskie: śledzie, płocie, łososie, jesiotry i dorsze. Mięso z lokalnych gospodarstw, to wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób. Z miejscowych przypraw znano pietruszkę, koper, lebiodkę, cebulę, czosnek, chrzan, jałowiec, gorczycę, miętę, kminek, liście wiśni i dębu oraz mak.
>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz