czwartek, 4 września 2025

Dzień Wiejskiej Kuchni (Polska)

Kuchnia wiejska dzisiaj znacznie się różni od tej sprzed kilku lat. Dawniej kuchnia wiejska, inaczej zwana chłopską, była skromna, zazwyczaj treściwa, sezonowa i oparta na produktach z najbliższej okolicy. Rolnicy ciężko pracujący w polu, podczas krótkiej przerwy, spożywali posiłek, który musiał być syty i treściwy.

ogród 

Głównymi uprawami były ziemniaki, groch, bób, kapusta, ogórki, marchew, pietruszka, buraki, skorzonera, kardy, cebula i czosnek. Owoce to te uprawiane w sadach: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, orzechy włoskie. Mieszkańcy wsi zbierali owoce leśne: jagody, jeżyny, poziomki, orzechy leszczyny oraz grzyby. W gospodarstwie wiejskim nie można zapomnieć o nabiale, o domowym serze, serach wędzonych, mleku, śmietanie, maśle i o jajkach. Kolejnym składnikiem pożywienia były ryby słodkowodne: szczupaki, karpie, karasie, sumy, leszcze, węgorze, sandacze oraz ryby morskie: śledzie, płocie, łososie, jesiotry i dorsze. Mięso z lokalnych gospodarstw, to wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób. Z miejscowych przypraw znano pietruszkę, koper, lebiodkę, cebulę, czosnek, chrzan, jałowiec, gorczycę, miętę, kminek, liście wiśni i dębu oraz mak. 

>

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...