Światowy Dzień Kokosa
Światowy Dzień Kokosa przypada 2 września.
Azjatycka i Pacyficzna Wspólnota Kokosowa (APCC lub Cocommunity) to międzyrządowa organizacja państw regionu Azji i Pacyfiku, które produkują orzechy kokosowe. Celem APCC jest „promowanie, koordynacja i harmonizacja wszystkich działań przemysłu kokosowego”.
W Bangkoku w dniu 12 grudnia 1968 r. podpisano Porozumienie ustanawiające Azjatycką Wspólnotę Orzechów Kokosowych, podpisane przez Indie, Indonezję i Filipiny. Po ratyfikacji traktatu przez te państwa, 9 września 1969 r. powstała Azjatycka Wspólnota Kokosowa z siedzibą w Dżakarcie. Kiedy do organizacji zaczęto przyjmować państwa spoza Azji, jej nazwę zmieniono na „Asian and Pacific Coconut Community”. Państwa członkowskie APCC odpowiadają za ponad 90 procent światowej produkcji i eksportu orzechów kokosowych.
Pierwsze obchody Światowego Dnia Kokosa odbyły się w 2009 roku, upamiętniając powstanie APCC. Każdego roku Międzynarodowa Społeczność Kokosowa ustala temat Światowego Dnia Kokosa.
Kokos to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów natury, roślina kokosowa może być używana do żywności i napojów, preparatów kosmetycznych i dekoracyjnych.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz