Dzień Potrawy Słodko-Kwaśnej (Włochy)
Termin
Agrodolce – słodko-kwaśny odnosi się do metody gotowania żywności, w
której obecny jest kwaśny smak nadawany przez sok z cytryny lub ocet
oraz słodki smak nadawany przez cukier lub miód i czekolada.
Słodko-kwaśny może być sos, konkretne danie lub deser.
Do
przygotowania popularnych dań słodko-kwaśnych należy przede wszystkim
wieprzowina, drób lub krewetki. Dodając różne przyprawy, nadajemy
potrawie słodko-kwaśny charakter. Popularne włoskie danie, o takim
charakterze to caponata.
Caponata to sycylijskie danie, odmiana warzywnego gulaszu, to posiekany
smażony bakłażan oraz sałatka warzywna i seler naciowy, wszystko
doprawione słodzonym octem, z kaparami w słodko-kwaśnym sosie z udziałem
oliwy. We Włoszech kuchnia słodko-kwaśna jest również szeroko stosowana do przygotowywania giardiniery do konserwowania warzyw. Gotowanie
słodko-kwaśne jest również szeroko stosowane w celu uzyskania mocnego
aromatu dziczyzny, takiej jak dzik, zając i sarna.
Słodko-kwaśny smak jest charakterystyczny dla kuchni orientalnej, zwłaszcza chińskiej. Do najpopularniejszych dań należą
kaczka po pekińsku, która przed pieczeniem jest zawijana w skórkę z
cukru i soi, oraz słodko-kwaśna wieprzowina doprawiona octem ryżowym i
cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz