Dzień Przekąski (Włochy)
Merenda – Przekąska, to dobry nawyk praktykowany przez Włochów.
Najbardziej klasyczną przekąskę, zjemy w godzinach porannych – czy w
środku popołudnia, ten „mini posiłek” pozwala nam dotrzeć na lunch lub
kolację bez odczuwania napadów głodu. Pod warunkiem, że zostanie to zrobione mądrze, biorąc pod uwagę wykonywaną pracę, aktywność sportową, wiek i płeć.
Jaka powinna być prawidłowa przekąska? Umiarkowany, autentyczny, sycący, szczególnie dla dzieci. Jak wyjaśnia Manifest Snack, oficjalny dokument opublikowany przez Włoską Unię Żywnościową wraz z Instytutem Bambino Gesù, przekąskę należy spożywać dwa razy dziennie. Rano będzie to mała przerwa między lekcjami, po południu przerwa w nauce i zajęciach sportowych. Przekąska musi pokrywać 5 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego, musi dostarczać odpowiedniej energii, powinna być lekko strawna, żeby nie przeciążać żołądka. Może być na słodko: rogal, brioszka, bułka czy tarta, lub na słono: kanapka bądź tost z pomidorami, wędlinami i serami.
Kolorowe przekąski zawsze mile widziane ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz