niedziela, 7 września 2025

National Acorn Squash Day (USA)

 Dzień Dyni Acorn

Dynia żołędziowa (Cucurbita pepo var. turbinata), zwana również dynią paprykową lub dynią Des Moines, to dynia zimowa o charakterystycznych podłużnych grzbietach na zewnątrz i słodkim, żółto-pomarańczowym miąższu wewnątrz. Choć uważana za dynię zimową, dynia żołędziowa należy do tego samego gatunku (Cucurbita pepo), co wszystkie dynie letnie.
 
Pochodząca z Ameryki Północnej i Środkowej dynia została wprowadzona do wczesnych osadników europejskich przez Indian Ameryki Północnej.
 

Dynia żołędziowa jest łagodna, delikatnie słodka i orzechowa. Najczęściej jest pieczona, ale można ją również podgrzewać w mikrofalówce, smażyć lub gotować na parze. W przypadku przepisów na wytrawne dania można ją faszerować ryżem, mięsem lub mieszankami warzyw. Z dyni żołędziowej można przygotować bardzo smaczną zupę. Dynia Acorn jest również doskonała w daniach na słodko np. ciasto z dyni, polane po upieczeniu syropem klonowym. Skórka, kwiaty i nasiona dyni są również jadalne.
 
Ta dynia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i potasu, a także mniejszych ilości witamin C i B, magnezu i manganu.

>


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...