Dzień Dyni Acorn
Dynia żołędziowa
(Cucurbita pepo var. turbinata), zwana również dynią paprykową lub dynią
Des Moines, to dynia zimowa o charakterystycznych podłużnych grzbietach
na zewnątrz i słodkim, żółto-pomarańczowym miąższu wewnątrz. Choć
uważana za dynię zimową, dynia żołędziowa należy do tego samego gatunku
(Cucurbita pepo), co wszystkie dynie letnie.
Pochodząca z Ameryki Północnej i
Środkowej dynia została wprowadzona do wczesnych osadników europejskich
przez Indian Ameryki Północnej.
Dynia żołędziowa jest łagodna, delikatnie
słodka i orzechowa. Najczęściej jest pieczona, ale można ją również
podgrzewać w mikrofalówce, smażyć lub gotować na parze. W przypadku
przepisów na wytrawne dania można ją faszerować ryżem, mięsem lub
mieszankami warzyw. Z dyni żołędziowej można przygotować bardzo smaczną
zupę. Dynia Acorn jest również doskonała w daniach na słodko np. ciasto z
dyni, polane po upieczeniu syropem klonowym. Skórka, kwiaty i nasiona
dyni są również jadalne.
Ta dynia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i potasu, a także mniejszych ilości witamin C i B, magnezu i manganu.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz