Dzień Ziemniaka (Włochy)
Włoscy rolnicy uprawiają ziemniaki o różnych typach kulinarnych, które można podzielić na grupy.
- Typ A (sałatkowy) - charakteryzuje się zwartą strukturą po ugotowaniu, pozostaje nie rozpadający się. Idealny do sałatek, zapiekanek, zup, a także do smażenia i grillowania. Przykładowe odmiany: Dali, Nicola, Zenia, Lord.
- Typ B (uniwersalny) - nie rozpada się po ugotowaniu, ale łatwo je rozgnieść. Nadaje się do purée, kopytek, pieczenia, smażenia i klusek. Przykładowe odmiany: Fresco, Gala, Jelly, Victoria.
- Typ C (mączysty) - zawiera dużo skrobi, jest mączysty i rozpada się po ugotowaniu. Doskonały do placków ziemniaczanych, klusek, pyz i frytek. Przykładowe odmiany: Agnes, Melody, Marlen, Ametyst.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz