czwartek, 25 września 2025

Giornata Nazionale delle Patate (Italia)

 Dzień Ziemniaka (Włochy) 


 

Włoscy rolnicy uprawiają ziemniaki o różnych typach kulinarnych, które można podzielić na grupy.

  • Typ A (sałatkowy) - charakteryzuje się zwartą strukturą po ugotowaniu, pozostaje nie rozpadający się. Idealny do sałatek, zapiekanek, zup, a także do smażenia i grillowania. Przykładowe odmiany: Dali, Nicola, Zenia, Lord. 
  • Typ B (uniwersalny) - nie rozpada się po ugotowaniu, ale łatwo je rozgnieść. Nadaje się do purée, kopytek, pieczenia, smażenia i klusek. Przykładowe odmiany: Fresco, Gala, Jelly, Victoria. 
  • Typ C (mączysty) - zawiera dużo skrobi, jest mączysty i rozpada się po ugotowaniu. Doskonały do placków ziemniaczanych, klusek, pyz i frytek. Przykładowe odmiany: Agnes, Melody, Marlen, Ametyst. 


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...