Dzień obchodzony na przełomie września i październik.
Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus) – gatunek grzybów należących
do rodziny gołąbkowatych. Inne regionalne nazwy: rydz smaczny, rydz
pański, rydz prawdziwy, rydzyk, rydzek, ryżyk. Charakterystyczną,
rozpoznawalną cechą tego grzyba jest jego kolor. Rydz jest koloru
pomarańczowego i taki sam jest sok, inaczej zwany mleczkiem. Od tego
mleczka pochodzi nazwa grzyba – mleczaj.
Rydz składa się głównie z wody i zawiera
niewielkie ilości wartościowych składników, zawiera jedynie prowitaminę
A. Jednak to dla wybornego smaku i zapachu jest najbardziej pożądanym
grzybem w tradycyjnej kuchni polskiej.
Rydze są najczęściej marynowane w occie.
Tak przyrządzone nadają się jako przystawka lub przekąska, do sałatek,
koreczków. Najsmaczniejsze są smażone na maśle, podawane gorące prosto z
patelni i takie uważam za najsmaczniejsze. Ale można je piec,
grillować, marynować i kisić. Można podawać smażone z cebulką, posypane
szczypiorkiem, w sosie śmietanowym. Smaczna jest jajecznica z rydzami,
bułeczki zapiekane z rydzami, potrawy mięsne z rydzami itd.
O tym jak bardzo rydze są lubiane i
cenione świadczy coroczne Święto Rydza organizowane na przełomie
września i października w Wysowej Zdroju, na które zjeżdżają miłośnicy
grzybobrania i smakosze potraw z rydzami.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz