poniedziałek, 22 września 2025

National Ice Cream Cone Day (USA)

 

Dzień Stożkowych Lodów (lody w stożkowym waflu)


 

Rożek do lodów to kruche ciasto w kształcie stożka, zwykle wykonane z wafla o konsystencji podobnej do gofra, wykonane tak, aby lody można było przenosić i jeść bez miski lub łyżki. Istnieje wiele historii mówiących o tym, kto pierwszy wpadł na pomysł, by lody sprzedawać w stożkowym waflu. Zarówno w Anglii, jak i w Stanach Zjednoczonych włoscy imigranci zdominowali handel lodami w miastach. W latach 90. XIX wieku sprzedawcy wzięli kawałek lodów umieszczony między dwoma kwadratami słodzonego wafla, powstała wówczas kanapka lodowa. Inni eksperymentowali z różnymi formami i urządzeniami, aby przekształcić te wafle w jadalne kubki. Rożek lodowy to klasyczna amerykańska potrawa, której początki są związane z Targami w 1904 r. Prawdopodobnie rożek nie został wymyślony w przypływie inspiracji na terenie targów, ale  wówczas  pojawili się sprzedawcy lodów, którym skończyły się kubki i którzy zwijali gofry w rożki. Kto wymyślił rożki? Nie wiadomo. Żadna z wielu osób, którym później przypisuje się wynalezienie rożka, nie pojawia się w rejestrach oficjalnych koncesjonariuszy targów w St. Louis z 1904 r. 
 

 >

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...