Dzień Stożkowych Lodów (lody w stożkowym waflu)
Rożek do lodów to kruche ciasto w kształcie stożka, zwykle wykonane z
wafla o konsystencji podobnej do gofra, wykonane tak, aby lody można
było przenosić i jeść bez miski lub łyżki. Istnieje wiele historii
mówiących o tym, kto pierwszy wpadł na pomysł, by lody sprzedawać w
stożkowym waflu. Zarówno w Anglii, jak i w Stanach Zjednoczonych włoscy
imigranci zdominowali handel lodami w miastach. W latach 90. XIX wieku
sprzedawcy wzięli kawałek lodów umieszczony między dwoma kwadratami
słodzonego wafla, powstała wówczas kanapka lodowa. Inni eksperymentowali
z różnymi formami i urządzeniami, aby przekształcić te wafle w jadalne
kubki. Rożek lodowy to klasyczna amerykańska potrawa, której początki są
związane z Targami w 1904 r. Prawdopodobnie
rożek nie został wymyślony w przypływie inspiracji na terenie targów,
ale wówczas pojawili się sprzedawcy lodów, którym skończyły się kubki i
którzy zwijali gofry w rożki. Kto wymyślił rożki?
Nie wiadomo. Żadna z wielu osób, którym później przypisuje się
wynalezienie rożka, nie pojawia się w rejestrach oficjalnych
koncesjonariuszy targów w St. Louis z 1904 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz