sobota, 20 września 2025

Dzień Zapomnianych, Dawnych Słodyczy (Polska)

 Dawne słodycze

Desery dawne, często zapomniane, przywołują wiele wspomnień z naszego dzieciństwa. Rodzice i nasi dziadkowie wspominają z rozrzewnieniem słodycze i desery przygotowywane w ich domach. Dzisiejszy dzień to świetna okazja do takich wspomnień. 
 


Przeglądając bardzo stare przepisy otacza nas nutka melancholii. W „Najnowszej kuchni, wytwornej i gospodarskiej” autorstwa Marty Norkowskiej z roku 1902 znajdziemy szereg ciekawych deserów m.in. budyń z razowego chleba, budyń z ryżu, leguminę z ryżu z jabłkiem, leguminę z kasztanów z owocami, suflety, pączki ryżowe, makaron zapiekany z owocami, wiśnie smażone w cieście, kasztany z bitą śmietaną, krokiety migdałowe, merengi, racuszki, andruty, placek z poziomkami, babę ponczową, kaszkę krakowską z rumem, auflauf morelowy z polewą, szodon z jabłeczniku, kompot z renklod, rzewienia, żurawiny.
 
Wiśnie smażone w cieście
 
przepis z książki „Najnowsza kuchnia, wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej
 
„Niewydrążone wiśnie pozwiązywać po 4-5 sztuk razem z korzonkami i każdy z tych bukiecików (tj. wiśnie a nie korzonki) maczać w klarze przygotowanym i smażyć w sklarowanym maśle lub w smalcu. Ułożyć na półmisku korzonkami do góry, a wydając obsypać cukrem”.

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...