Czas na Pikle
Jesień jest najlepszym sezonem na przygotowanie pikli na zimę. Najlepszy
czas na robienie przetworów domowych. Dzisiaj w Stanach Zjednoczonych
„Pikle” mają swoje święto. Pikle to mieszanka warzyw lub owoców. Mogą to
być dynie, ogórki zielone, marchew, cebula, dynia, zielone pomidory,
papryka, czosnek, kalafior, patisony, cukinie. Z owoców najlepiej nadają
się gruszki i śliwki. Warzywa i owoce zalewa się ostrą marynatą octową.
Marynatę przyrządza się z wody, cukru, nasion gorczycy, ziela
angielskiego i octu.
W kuchni indyjskiej marynatą zalewa się owoce: mango, cytryny, limonki
oraz warzywa. Marynata sporządza się na bazie oliwy i najczęściej jest
ona zakwaszana cytryną, rzadziej octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz