Dzień Ryb Słodkowodnych (Włochy)
Ryby słodkowodne to
grupa ryb, które spędzają część lub całość swojego życia w wodach
słodkich, takich jak rzeki i jeziora. Najczęściej występujące we
Włoszech ryby to: pstrąg, sieja, okoń, lin, karp, ukleja, płoć, leszcz,
karaś, szczupak.
Pstrąg we Włoszech jest
to najbardziej znanym gatunkiem ryby słodkowodnej. Włosi są jednym z
głównych europejskich producentów. Pstrąg zasiedla słodkie wody o
bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek. Do głównych przepisów na
bazie pstrąga zalicza się go gotowanego w folii lub panierowanego w
panierce i smażonego na maśle. Pstrąg jest szeroko stosowany w kuchni, w północnych Włoszech. Mięso i kawior pstrąga wykorzystuje się do przyrządzania rozmaitych potraw i kanapek, a także do nadziewania np. ravioli.
Sieja posiada bardzo
chude i lekkostrawne mięso, bogate w sole mineralne. Jest szeroko
rozpowszechniona w wodach słodkich znajdujących się na północy Włoch. Do
Włoch została sprowadzona pod koniec XIX w., przywieziona z jezior
szwajcarskich, dziś jest szeroko rozpowszechniona w jeziorach Lacjum i
dużych jeziorach przedalpejskich. Zwykle sieje łowi się w sposób
tradycyjny za pomocą sieci. Najlepszym sposobem przygotowania tej ryby
jest wędzenie.
Okoń jest to ryba bardzo
rozpowszechniona. Łowi się go przez cały rok, zwłaszcza na obszarach
środkowo-południowych, ale obecnie jego obecność jest ujednolicona także
w dużych jeziorach Lombardii, Como, Iseo, Garda i Maggiore. Jest bardzo
wszechstronny w kuchni i można znaleźć wiele przepisów na okonia.
Lin to gatunek
słodkowodny z rodziny karpiowatych. Łowi się go od kwietnia do
października, jednak nadal jest to niewielka produkcja, objęta ochroną,
dla której stworzono przepisy hodowlane. Ma bardzo miękkie mięso.
zdjęcie Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz