środa, 10 września 2025

Giornata Nazionale dei Pesci d’Acqua Dolce (Italia)

 Dzień Ryb Słodkowodnych (Włochy) 

Ryby słodkowodne to grupa ryb, które spędzają część lub całość swojego życia w wodach słodkich, takich jak rzeki i jeziora. Najczęściej występujące we Włoszech ryby to: pstrąg, sieja, okoń, lin, karp, ukleja, płoć, leszcz, karaś, szczupak.
 
Pstrąg we Włoszech jest to najbardziej znanym gatunkiem ryby słodkowodnej. Włosi są jednym z głównych europejskich producentów. Pstrąg zasiedla słodkie wody o bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek. Do głównych przepisów na bazie pstrąga zalicza się go gotowanego w folii lub panierowanego w panierce i smażonego na maśle. Pstrąg jest szeroko stosowany w kuchni, w północnych Włoszech. Mięso i kawior pstrąga wykorzystuje się do przyrządzania rozmaitych potraw i kanapek, a także do nadziewania np. ravioli.

pstrąg

 
Sieja posiada bardzo chude i lekkostrawne mięso, bogate w sole mineralne. Jest szeroko rozpowszechniona w wodach słodkich znajdujących się na północy Włoch. Do Włoch została sprowadzona pod koniec XIX w., przywieziona z jezior szwajcarskich, dziś jest szeroko rozpowszechniona w jeziorach Lacjum i dużych jeziorach przedalpejskich. Zwykle sieje łowi się w sposób tradycyjny za pomocą sieci. Najlepszym sposobem przygotowania tej ryby jest wędzenie.
 
Okoń jest to ryba bardzo rozpowszechniona. Łowi się go przez cały rok, zwłaszcza na obszarach środkowo-południowych, ale obecnie jego obecność jest ujednolicona także w dużych jeziorach Lombardii, Como, Iseo, Garda i Maggiore. Jest bardzo wszechstronny w kuchni i można znaleźć wiele przepisów na okonia.
 
Lin to gatunek słodkowodny z rodziny karpiowatych. Łowi się go od kwietnia do października, jednak nadal jest to niewielka produkcja, objęta ochroną, dla której stworzono przepisy hodowlane. Ma bardzo miękkie mięso.
 
zdjęcie Wikipedia

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...