Dzień Salami (Szwecja)
Salami to rodzaj trwałej kiełbasy suchej i wędzonej, długo dojrzewającej.
Oryginalny wyrób pochodzi z Włoch, pierwotnie wytwarzany z mięsa
oślego; obecnie wykorzystuje się także mięso wieprzowe, niekiedy wołowe.
Salami to zbiorcza nazwa fermentowanych
na kwasie mlekowym, suszonych na powietrzu, solonych i sezonowanych
grubych kiełbas z takich krajów jak Włochy, Hiszpania i Węgry. Salami
przyrządza się z mięsa mielonego (głównie wieprzowego lub wołowego),
boczku i przypraw. Salami doprawia się różnymi przyprawami, w zależności
od kraju pochodzenia. Często używane przyprawy to czarny pieprz, biały
pieprz, ziele angielskie, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa,
kolendra, wino i brandy.
Salami stosowane jest najczęściej jako
dodatek do kanapek, może być podawane jako przystawka oraz jest ważnym
składnikiem gulaszu, nadzień, dań makaronowych i zup kuchni włoskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz