niedziela, 7 września 2025

Salamins dag (Sverige)

 Dzień Salami (Szwecja)

Salami to rodzaj trwałej kiełbasy suchej i wędzonej, długo dojrzewającej. Oryginalny wyrób pochodzi z Włoch, pierwotnie wytwarzany z mięsa oślego; obecnie wykorzystuje się także mięso wieprzowe, niekiedy wołowe. 
 

 
Salami to zbiorcza nazwa fermentowanych na kwasie mlekowym, suszonych na powietrzu, solonych i sezonowanych grubych kiełbas z takich krajów jak Włochy, Hiszpania i Węgry. Salami przyrządza się z mięsa mielonego (głównie wieprzowego lub wołowego), boczku i przypraw. Salami doprawia się różnymi przyprawami, w zależności od kraju pochodzenia. Często używane przyprawy to czarny pieprz, biały pieprz, ziele angielskie, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, kolendra, wino i brandy.
 
Salami stosowane jest najczęściej jako dodatek do kanapek, może być podawane jako przystawka oraz jest ważnym składnikiem gulaszu, nadzień, dań makaronowych i zup kuchni włoskiej.
 

 >

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...