Dzień Ciastka z Orzechami Pecan
Co roku 21 września w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Ciasteczek Pekanowych. Nazwa
pochodzi od algonkińskiego słowa „paccan”. Ludy algonkiańskie to grupa
ludów Indian Ameryki Północnej, żyjących w przeszłości na dużych
obszarach kontynentu.
Pekan, przeorzech pekan, hikora
pekan, orzesznik jadalny, orzesznik pekanowaty (Carya pecan, Carya
illionoinensis) – gatunek drzewa należący do rodziny orzechowatych.
Potężne, długowieczne drzewa spokrewnione są z orzechem włoskim. Pekan
pochodzi z Ameryki Północnej. Dawniej pekany stanowiły ważne pożywienie
Indian, dostarczając potrzebne składniki odżywcze. Roślina obecnie
uprawiana jest w Ameryce Północnej, a także w Australii i Afryce
Południowej. Orzech
pekan jest to drugi najpopularniejszy orzech uprawiany w Stanach
Zjednoczonych po orzeszkach ziemnych. Orzechy pekan po raz pierwszy
zostały wymienione w druku w 1773 roku, w tym samym czasie Thomas
Jefferson wprowadził drzewo na wschodnie wybrzeża Wirginii i podarował
je George’owi Washingtonowi.
Ciasteczka z orzechami pekan to nic innego jak orzechowe herbatniki. Są maślane i chrupiące, zrobione z pełnoziarnistej mielonej pszenicy, z dodatkiem miodu. Idealne do porannej kawy.
Innym świętem związanym z orzechami pekanowymi jest Narodowy Dzień Pekanów, który przypada na 14 kwietnia.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz