Dzień Pizzy Pepperoni (Hiszpania)
Pizza to danie z płaskiego, zwykle okrągłego ciasta, przyrządzanego z
mąki pszennej, drożdży, wody i soli (czasami oliwy z oliwek),
tradycyjnie polewane sosem pomidorowym i mozzarellą i pieczone w
wysokiej temperaturze w piecu opalanym drewnem. Chociaż uważa się, że
jego pochodzenie ma miejsce w kuchni włoskiej, szczególnie w kuchni
neapolitańskiej, jego spożycie obejmuje prawie wszystkie kraje na
świecie, gdzie istnieją lokalne odmiany, które zawierają różne składniki
do pokrycia ciasta.
Pepperoni to kiełbasa pochodzenia
włoskiego o ostrym smaku. Nazwa pochodzi od papryki. Kiełbasa
wieprzowo-wołowa z dodatkiem podrobów, suszona na świeżym powietrzu lub
wędzona w stosunkowo niskiej temperaturze, dojrzewająca przez sześć do
dziesięciu miesięcy. Kiełbasa pepperoni rozpowszechniona jest w kuchni
amerykańskiej. To rodzaj salami, który może być dość ostry.
Pizza Pepperoni to płaski placek pokryty cienkimi plasterkami pepperoni. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz