Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie brukselką (Bassica
oleracea) to odmiana botanicznej nazwy kapusty warzywnej. Brukselka to
grupa odmian tego samego gatunku, co brokuły, warzywa kapustne, jarmuż i
kalarepa. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty
głowiastej. Wyglądem przypomina miniaturową kapustę. Jest to roślina
dwuletnia.
Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia,
magnezu, węglowodanów, białka, zawiera witaminy A,C,E,H i K, witaminy z
grupy B (B1, B2, B5, B6), zawiera również kwas foliowy, organiczny
związek chemiczny z grupy witamin B. Surowe brukselki zawierają 86% wody
i dzięki niskiej wartości energetycznej oraz dużej wartości błonnika są
odpowiednie dla osób odchudzających się.
Najszybszy i najłatwiejszy sposób, to
brukselkę gotujemy kilka minut w małej ilości osolonej wody z dodatkiem
soku z cytryny. Ugotowaną odsączamy i podajemy polaną rozpuszczonym
masłem lub bułką tartą zarumienioną na maśle. W ten sam sposób możemy
podać brukselkę ugotowaną na parze. W wersji rozbudowanej polaną masłem
brukselkę posypujemy, drobno pokrojonym w kostkę, ugotowanym na twardo
jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
Brukselka pieczona lub grillowana
komponuje się z dodatkiem dobrej oliwy, startym żółtym serem, pomidorami
i świeżą papryką. Innym sposobem serwowania tego warzywa jest smażenie.
Łączymy brukselkę z boczkiem, kiełbasą i warzywami.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz