Ogórek (Cucumis sativus) to szeroko uprawiana roślina
pnąca z rodziny dyniowatych, która wytwarza cylindryczne lub kuliste
owoce, które są warzywami kulinarnymi.
Ogórki najlepiej smakują świeże. Można je
dodać do sałatki lub zrobić mizerię. Ogórki można faszerować,
wypełniając wnętrze różnymi farszami. Doskonale smakują ogórki kiszone
oraz konserwowe. Ogórki można kisić w solance, cukrze, occie i
przyprawach. Ogórki przeznaczone do kiszenia zwane są piklami. W
porównaniu do ogórków krojonych, pikle są zazwyczaj krótsze, grubsze,
mniej regularne w kształcie i mają nierówną skórkę z drobnymi białymi
lub czarnymi kolcami. Kolor może się różnić od kremowożółtego do
jasnozielonego lub ciemnozielonego. Ogórki korniszonowe to małe ogórki,
zazwyczaj o długości od 2,5 do 12,5 centymetra, często z nierówną
skórką, które są zazwyczaj używane do kiszenia. Z ogórków kiszonych
przygotujemy zupę ogórkową, która należy do tradycyjnych dań kuchni
polskiej.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz