środa, 3 września 2025

Ogólnopolski Dzień Ogórka (Polska)

Ogórek (Cucumis sativus) to szeroko uprawiana roślina pnąca z rodziny dyniowatych, która wytwarza cylindryczne lub kuliste owoce, które są warzywami kulinarnymi.
 

 
Ogórki najlepiej smakują świeże. Można je dodać do sałatki lub zrobić mizerię. Ogórki można faszerować, wypełniając wnętrze różnymi farszami. Doskonale smakują ogórki kiszone oraz konserwowe. Ogórki można kisić w solance, cukrze, occie i przyprawach. Ogórki przeznaczone do kiszenia zwane są piklami. W porównaniu do ogórków krojonych, pikle są zazwyczaj krótsze, grubsze, mniej regularne w kształcie i mają nierówną skórkę z drobnymi białymi lub czarnymi kolcami. Kolor może się różnić od kremowożółtego do jasnozielonego lub ciemnozielonego. Ogórki korniszonowe to małe ogórki, zazwyczaj o długości od 2,5 do 12,5 centymetra, często z nierówną skórką, które są zazwyczaj używane do kiszenia. Z ogórków kiszonych przygotujemy zupę ogórkową, która należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej.
>
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...