sobota, 6 września 2025

Giornata Nazionale del Commissario Montalbano (Italia)

 Dzień Ulubionych Dań Komisarza Salvo Montalbano (Włochy)

Andrea Camilleri to włoski reżyser teatralny oraz pisarz, autor powieści kryminalnych. Jest twórcą postaci komisarza Salvo Montalbano. Camilleri urodził się i wychował na Sycylii. Sławę przyniósł mu cykl powieści kryminalnych rozgrywających się w fikcyjnym sycylijskim miasteczku Vigata. Główny bohater jest komisarzem miejscowej policji oraz … smakoszem. Pierwsza powieść o komisarzu Montalbano ukazała się w 1994 roku. W każdej książce znajdziemy opisy posiłków, a czasem nawet przepis na danie kuchni południowo-włoskiej. Montalbano jest w stanie nadłożyć sporo drogi, żeby odwiedzić mało znaną, lokalną restaurację. Salvo lubi dobrze zjeść i się napić.
 
Andrei Camilleri, znakomicie łączy śledztwo z kulinarnym światem. Rezultatem jest rekonstrukcja potraw i potraw zaczerpniętych z jego wspomnień z dzieciństwa na Sycylii. Jedzenie staje się pobocznym bohaterem wszystkich opowieści. Poznajemy sycylijską kuchnię. Pasja Montalbano do gotowania jest znana, ale nie do żadnej kuchni…. Nie toleruje konieczności zjedzenia źle ugotowanego dania, raczej pości lub znajduje wymówki, by nie siadać do stołu. 
 
W książkach znajdziemy znakomite włoskie dania. Wspomnę tylko kilka z nich: pasta con la ricotta fresca – makaron ze świeżą ricottą, talerz makaronu z małżami i parmezanem na wierzchu, agnello alla cacciatora – jagnięcina po myśliwsku, która przyjemnie pachniała cebulą i oregano, którą Montalbano zjadł w restauracji „La cacciatora”, deser z ricotty i kieliszek anicione, pasta con i broccoli – makaron z brokułami, pasta fredda al pomodoro e basilico – makaron na zimno z pomidorami i bazylią, arancini siciliani – sycylijskie arancini… itd
 

pasta con i broccoli – makaron z brokułami

 >

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...