Dereń jadalny, dereń właściwy (Cornus mas
L.) – gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Pochodzi ze środkowej i
południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji, jest uprawiany na
świecie, w tym w Polsce. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W
Europie, w naturalnym środowisku, rośnie w zaroślach i na zalesionych
stokach. Lubi lasy dębowe i grabowe, doliny rzek, wapienne gleby.
Dereń jadalny zwykle występuje w formie wysokiego drzewa lub
rozłożystego krzewu. Drzewo rośnie wolno, osiąga od 3 do 10 metrów
wysokości, jest długowieczne, może dożyć trzystu lat. Kwitnie przed
rozwojem liści, od marca do kwietnia. Krzew derenia jadalnego daje
słodko-cierpkie owoce, o różnych kształtach i kolorach. W zależności od
odmiany kształty mogą być owalne, kuliste, elipsoidalne, o kształcie
gruszki, a kolor – najczęściej czerwony lub ciemnowiśniowy, ale bywają
też białe, żółte, fioletowe i czarne. Zbiór owoców rozpoczyna się od
drugiej połowy sierpnia i trwa do października.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz