niedziela, 21 września 2025

Dzień Kukurydzy (Polska)

Kukurydza zwyczajna (Zea mays) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Z badań archeologicznych wynika, że zaczęto ją uprawiać przed pięcioma tysiącami lat. Po odkryciu Ameryki kukurydzę rozpowszechniono na inne kontynenty. Na ziemiach polskich pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Kukurydza jest rośliną jednopienną i wiatropylną. Obok pszenicy i ryżu jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Na kuli ziemskiej występuje ponad 200 różnych typów kukurydzy. W uprawie spotykamy dwie odmiany: jadalną i pastewną.
 

 
Kukurydzę można konserwować, marynować i zamrażać. Świeże kolby kukurydzy można zjadać po uprzednim ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem masła smakowego. Świeżą kolbę można również grillować. W kuchni najczęściej używamy kukurydzę konserwową. Jest ona znakomitym dodatkiem do sałatek, jak i do dań na zimno i gorąco. W wielu domach dzień rozpoczyna się od zupy mlecznej z płatkami kukurydzianymi. A kto z nas nie spróbował chociaż raz popcornu, czyli ryżu uprażonego. 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...