Kukurydza zwyczajna (Zea mays) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny
wiechlinowatych. Należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Z badań
archeologicznych wynika, że zaczęto ją uprawiać przed pięcioma tysiącami
lat. Po odkryciu Ameryki kukurydzę rozpowszechniono na inne kontynenty.
Na ziemiach polskich pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Kukurydza jest
rośliną jednopienną i wiatropylną. Obok pszenicy i ryżu jest jedną z
najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Na kuli ziemskiej
występuje ponad 200 różnych typów kukurydzy. W uprawie spotykamy dwie
odmiany: jadalną i pastewną.
Kukurydzę można konserwować, marynować i zamrażać. Świeże kolby
kukurydzy można zjadać po uprzednim ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, z
dodatkiem masła smakowego. Świeżą kolbę można również grillować. W
kuchni najczęściej używamy kukurydzę konserwową. Jest ona znakomitym
dodatkiem do sałatek, jak i do dań na zimno i gorąco. W wielu domach
dzień rozpoczyna się od zupy mlecznej z płatkami kukurydzianymi. A kto z
nas nie spróbował chociaż raz popcornu, czyli ryżu uprażonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz