poniedziałek, 1 września 2025

Giornata Nazionale dei Fichi (Italia)

 Dzień Figi (Włochy)

Figa jest jadalnym owocem Figowca pospolitego, gatunku małego drzewa z rodziny morwowatych, pochodzącego z regionu Morza Śródziemnego, a także z zachodniej i południowej Azji. Jest uprawiana od czasów starożytnych i obecnie jest szeroko uprawiana na całym świecie. Figa pospolita jest gatunkiem typowym rodzaju Fig, obejmującym ponad 800 gatunków roślin tropikalnych i subtropikalnych. 


Roślina figowa to małe drzewo liściaste lub duży krzew dorastający do 7–10 m wysokości, o gładkiej białej korze. Na półkuli północnej świeże figi są w sezonie od późnego lata do wczesnej jesieni. Tolerują umiarkowane sezonowe mrozy i można je uprawiać nawet w gorącym letnim klimacie kontynentalnym.

Figi można jeść świeże lub suszone i wykorzystywać do robienia przetworów: dżemu, konfitury, musu.

Na półkuli północnej świeże figi są w sezonie od sierpnia do początku października. Świeże figi używane do gotowania powinny być pulchne i miękkie, bez pęknięć. Figi są najbardziej aromatyczne w temperaturze pokojowej.

Świeżo zebrane figi można suszyć różnymi metodami. Pierwszą metodą było naturalne suszenie na słońcu, w którym figi są wystawione na ciepło i światło słoneczne. Druga metoda polega na suszeniu w piecu, w którym figi umieszcza się w środowisku o kontrolowanej temperaturze. Każdy proces ma swój wpływ na teksturę i smak figi.

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...