Dzień Figi (Włochy)
Figa jest jadalnym owocem Figowca pospolitego, gatunku małego drzewa z rodziny morwowatych, pochodzącego z regionu Morza Śródziemnego, a także z zachodniej i południowej Azji. Jest uprawiana od czasów starożytnych i obecnie jest szeroko uprawiana na całym świecie. Figa pospolita jest gatunkiem typowym rodzaju Fig, obejmującym ponad 800 gatunków roślin tropikalnych i subtropikalnych.
Figi można jeść świeże lub suszone i wykorzystywać do robienia przetworów: dżemu, konfitury, musu.
Na półkuli północnej świeże figi są w sezonie od sierpnia do początku października. Świeże figi używane do gotowania powinny być pulchne i miękkie, bez pęknięć. Figi są najbardziej aromatyczne w temperaturze pokojowej.
Świeżo zebrane figi można suszyć różnymi metodami. Pierwszą metodą było naturalne suszenie na słońcu, w którym figi są wystawione na ciepło i światło słoneczne. Druga metoda polega na suszeniu w piecu, w którym figi umieszcza się w środowisku o kontrolowanej temperaturze. Każdy proces ma swój wpływ na teksturę i smak figi.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz