niedziela, 28 września 2025

Dzień Oscypka i Bryndzy (Polska)

 Dzień Oscypka i Bryndzy

Oscypek (oszczypek) - Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 28 września 2005 roku w kategorii Produkty mleczne w województwie woj. małopolskim. Oscypek ma lekko słony wyraźny zapach wędzenia, pachnie dymem. To produkt w kształcie osełki, dwustronnego stożka, a środkowa cześć jest walcowata. Oscypek jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich. Przywędrował na Podhale razem z całą kulturą wołoską.
 

 



 
Redykołka, mniejszy, dekoracyjny ser, różni się od oscypka przede wszystkim kształtem, ponieważ jest formowana w zwierzątka lub serca, podczas gdy oscypek jest zawsze dużym, wrzecionowatym serem. 
 
Redykołka (redyktawka) - Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 10 października 2005 roku w kategorii Produkty mleczne w województwie woj. małopolskim. Redykołka jest lekko kremowa, przy skórce nieco ciemniejsza. Charakteryzuje się zapachem i posmakiem wędzenia oraz pikantnym, lekko słonym smakiem, będącym wynikiem moczenia sera w solance.
 
Redykołkę otrzymuje się z resztek sera przygotowywanego do produkcji oscypka. To rodzaj sera wytwarzanego głównie na Podhalu i w Beskidzie Śląskim. Wytwarzali ją tamtejsi pasterze wołoscy. Redykołka często mylona jest z oscypkiem. Podobieństwo wynika z faktu, że produkowana jest z resztek sera, które nie wystarczyły do wytworzenia oscypka, czyli z resztek przetworzonego bundzu.
 
Bryndza podhalańska to ser wytwarzany z mleka owczego lub owczego i krowiego. Tradycyjna bryndza podhalańska jest wyrabiana na Podhalu. Jest to miękki ser podpuszczkowy z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak, biały kolor, konsystencję gładką, ziarnistą lub grudkowatą. Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem spożywczym, który został zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską. W Unii Europejskiej może być wytwarzany tylko w określonym regionie Polski. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 28 września 2005 roku w kategorii Produkty mleczne w woj. małopolskim. 
 
Bundz, bunc, ser klagany to ser z mleka owczego, produkowany głównie na Podhalu, w zachodniej części Podbeskidzia i Beskidzie Śląskim. Proces produkcji bundzu wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do naczynia mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka przez enzymy zawarte w podpuszczce (klagu). Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70 °C. Ser odcedza się na płótnie w postaci dużych brył. Najsmaczniejszy jest bundz z wiosennego wypasu owiec, tradycyjnie uważany za przysmak – ma on nawet swoją zwyczajową nazwę: bundz majowy. 10 października 2005 roku bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych a ser klagany 9 maja 2006 r. w kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...