poniedziałek, 1 września 2025

Dzień Dorsza (Polska)

 

Dorsz (wątłusz) to przyjęta nazwa dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) i jego podgatunków. Żyjący w Bałtyku dorsz bałtycki nazywany jest również pomuchlą. Dorsz jest również używany jako część potocznej nazwy dla wielu innych gatunków ryb.

Atlantic_cod

zdjęcie Wikipedia

 

Dwa najczęstsze gatunki dorsza to dorsz atlantycki (Gadus morhua), który żyje w zimniejszych wodach i głębszych regionach morskich w całym północnym Atlantyku, oraz dorsz pacyficzny (Gadus macrocephalus), który występuje zarówno we wschodnich, jak i zachodnich regionach północnego Pacyfiku.

Dorsz jako pokarm jest popularny w kilku częściach świata. Ma łagodny smak i gęsty, łuszczący się, biały miąższ. Wątróbki dorsza są przetwarzane w celu uzyskania oleju z wątroby dorsza, powszechnego źródła witaminy A, witaminy D, witaminy E i kwasów tłuszczowych omega-3.

Dorsz ma niewiele ości, mięso białe, zwarte, o delikatnym zapachu. Rybę można przyrządzać na wiele sposobów. W wielu krajach europejskich dorsz jest podstawowym składnikiem potraw. W angielskiej potrawie fish and chips używa się głównie dorsza. W Portugalii i Brazylii ryba ta jest podawana w Wigilię i w inne dni postu. Bacalhau jest tam jedną z potraw narodowych. Ważną pozycję dorsz zajmuje w kuchniach: francuskiej, hiszpańskiej i baskijskiej. Dorsza sprzedaje się często w formie suszonej ryby, sztokfisza, zarówno w wymienionych krajach, jak i w Niemczech (Stockfisch), Wielkiej Brytanii (stockfish) i w Norwegii (tørrfisk). Suszoną rybę przed przyrządzeniem rozmiękcza się przez dłuższy okres w wodzie.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...