Dorsz (wątłusz) to przyjęta nazwa dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) i jego podgatunków. Żyjący w Bałtyku dorsz bałtycki nazywany jest również pomuchlą. Dorsz jest również używany jako część potocznej nazwy dla wielu innych gatunków ryb.
zdjęcie Wikipedia
Dwa najczęstsze gatunki dorsza to dorsz atlantycki (Gadus morhua), który żyje w zimniejszych wodach i głębszych regionach morskich w całym północnym Atlantyku, oraz dorsz pacyficzny (Gadus macrocephalus), który występuje zarówno we wschodnich, jak i zachodnich regionach północnego Pacyfiku.
Dorsz jako pokarm jest popularny w kilku częściach świata. Ma łagodny smak i gęsty, łuszczący się, biały miąższ. Wątróbki dorsza są przetwarzane w celu uzyskania oleju z wątroby dorsza, powszechnego źródła witaminy A, witaminy D, witaminy E i kwasów tłuszczowych omega-3.
Dorsz ma niewiele ości, mięso białe, zwarte, o delikatnym zapachu. Rybę można przyrządzać na wiele sposobów. W wielu krajach europejskich dorsz jest podstawowym składnikiem potraw. W angielskiej potrawie fish and chips używa się głównie dorsza. W Portugalii i Brazylii ryba ta jest podawana w Wigilię i w inne dni postu. Bacalhau jest tam jedną z potraw narodowych. Ważną pozycję dorsz zajmuje w kuchniach: francuskiej, hiszpańskiej i baskijskiej. Dorsza sprzedaje się często w formie suszonej ryby, sztokfisza, zarówno w wymienionych krajach, jak i w Niemczech (Stockfisch), Wielkiej Brytanii (stockfish) i w Norwegii (tørrfisk). Suszoną rybę przed przyrządzeniem rozmiękcza się przez dłuższy okres w wodzie.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz