Dzień Wiśniowej Babeczki
Nazwa „popover” pochodzi od tego, że ciasto pęcznieje lub wychodzi nad formę podczas pieczenia, tworząc pustą skorupę. Popover to lekkie ciastko zrobione z ciasta jajecznego, zwykle pieczone w foremkach do muffinek lub specjalnych naczyniach popover. Popovery mogą być podawane na słodko, z owocami i bitą śmietaną, z dżemem lub wytrawnie: z mięsem i warzywami.
Popover to amerykańska wersja puddingu Yorkshire i podobnych puddingów w cieście wytwarzanych w Anglii od XVII wieku. Najstarsza znana wzmianka o popoverach pochodzi z 1850 roku. Pierwsza książka kucharska, w której wydrukowano przepis na popovery, miała miejsce w 1876 roku.
Dzisiejszy dzień to Cherry Popover, czyli ciastko wypełnione wiśniami. Możemy wypełnić środek masłem i dżemem, lub sosem wiśniowym.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz