poniedziałek, 1 września 2025

National Cherry Popover Day (USA)

 Dzień Wiśniowej Babeczki

Nazwa „popover” pochodzi od tego, że ciasto pęcznieje lub wychodzi nad formę podczas pieczenia, tworząc pustą skorupę. Popover to lekkie ciastko zrobione z ciasta jajecznego, zwykle pieczone w foremkach do muffinek lub specjalnych naczyniach popover. Popovery mogą być podawane na słodko, z owocami i bitą śmietaną, z dżemem lub wytrawnie: z mięsem i warzywami. 


 

Popover to amerykańska wersja puddingu Yorkshire i podobnych puddingów w cieście wytwarzanych w Anglii od XVII wieku.  Najstarsza znana wzmianka o popoverach pochodzi z 1850 roku. Pierwsza książka kucharska, w której wydrukowano przepis na popovery, miała miejsce w 1876 roku.

Dzisiejszy dzień to Cherry Popover, czyli ciastko wypełnione wiśniami. Możemy wypełnić środek masłem i dżemem, lub sosem wiśniowym.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...