wtorek, 7 października 2025

Dzień Wołowego Ragoût (Polska)

Ragoût (słowo pochodzi od czasownika ragoûter „przywrócić smak”) to tradycyjny przepis kulinarny oparty na kawałkach mięsa (lub ryb), warzywach i ziemniakach lub roślinach strączkowych, pokrojonych na regularnej wielkości cząstki, gotowanych na małym ogniu w sosie, zwykle przyprawionych ziołami lub korzeniami.

Często zaczynamy od podsmażenia mięsa, np. z cebulą, przed włożeniem go do rondla lub zapiekanki z warzywami i ziemniakami, co stanowi bazę sosu, który następnie uzupełniamy wodą lub lokalnym napojem, np. wino, piwo lub cydr, w którym roztopi się część składników i ewentualnie przez dodatek spoiwa, takiego jak chleb, mąka czy skrobia. Potrawę tradycyjnie gotuje się długo na małym ogniu i podaje jako samodzielne danie. To starożytne i popularne danie, które występuje z lokalnymi odmianami we wszystkich regionach Europy.

Ragoût_de_bœuf

 

Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany tej potrawy – ciemną (ragoût à brun) i jasną (ragoût blanc). Pierwszą przyrządza się z kawałków mięsa (wołowiny, baraniny, wieprzowiny) wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki poprzez smażenie w tłuszczu; po podlaniu (wywarem, winem, wodą) stopniowo duszone jest ono do miękkości z dodawaniem pokrajanych warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw. Jasne ragout przyrządzane jest przez gotowanie mięsa w białym sosie na bazie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, z dodatkiem gotowanych mączystych ziemniaków, które po rozgnieceniu zagęszczają sos. Można go również zagęścić śmietaną i zasmażką, nadając mu konsystencję beszamelu.
 
zdjęcie Wikipedia

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...