Ragoût (słowo
pochodzi od czasownika ragoûter „przywrócić smak”) to tradycyjny
przepis kulinarny oparty na kawałkach mięsa (lub ryb), warzywach i
ziemniakach lub roślinach strączkowych, pokrojonych na regularnej
wielkości cząstki, gotowanych na małym ogniu w sosie, zwykle
przyprawionych ziołami lub korzeniami.
Często
zaczynamy od podsmażenia mięsa, np. z cebulą, przed włożeniem go do
rondla lub zapiekanki z warzywami i ziemniakami, co stanowi bazę sosu,
który następnie uzupełniamy wodą lub lokalnym napojem, np. wino, piwo
lub cydr, w którym roztopi się część składników i ewentualnie przez
dodatek spoiwa, takiego jak chleb, mąka czy skrobia. Potrawę tradycyjnie gotuje się długo na małym ogniu i podaje jako samodzielne danie. To starożytne i popularne danie, które występuje z lokalnymi odmianami we wszystkich regionach Europy.
Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany tej
potrawy – ciemną (ragoût à brun) i jasną (ragoût blanc). Pierwszą
przyrządza się z kawałków mięsa (wołowiny, baraniny, wieprzowiny)
wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki poprzez smażenie w tłuszczu; po
podlaniu (wywarem, winem, wodą) stopniowo duszone jest ono do miękkości
z dodawaniem pokrajanych warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw. Jasne
ragout przyrządzane jest przez gotowanie mięsa w białym sosie na bazie
jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, z dodatkiem gotowanych
mączystych ziemniaków, które po rozgnieceniu zagęszczają sos. Można go
również zagęścić śmietaną i zasmażką, nadając mu konsystencję beszamelu.
zdjęcie Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz