Dzień Polenty (Włochy)
Polentę podaje się we Włoszech. Jest to sycąca włoska potrawa ludowa,
podobna do mamałygi. Dawniej przygotowywano ją z mąki kasztanowej, teraz
robi się polentę z kaszy kukurydzianej. Potrawa była znana już w
średniowieczu, natomiast w Polsce nie cieszy się specjalną
popularnością, choć nad Wisłą chętnie jadano ją już na początku XX
wieku. Polenta rozpowszechniona jest również w Gruzji, Ukrainie oraz na Bałkanach.
Polenta to kleista papka z kaszy, która po ugotowaniu musi stężeć.
Podajemy ją niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów oraz warzyw,
przyprawiona czosnkiem, solą i pieprzem. Popularność zawdzięcza
szybkiemu sposobowi przygotowania oraz faktowi, że składa się ze
składników łatwo dostępnych i tanich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz