czwartek, 9 października 2025

Giornata Nazionale della Polenta (Italia)

Dzień Polenty (Włochy) 

Polentę podaje się we Włoszech. Jest to sycąca włoska potrawa ludowa, podobna do mamałygi. Dawniej przygotowywano ją z mąki kasztanowej, teraz robi się polentę z kaszy kukurydzianej. Potrawa była znana już w średniowieczu, natomiast w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością, choć nad Wisłą chętnie jadano ją już na początku XX wieku. Polenta rozpowszechniona jest również w Gruzji, Ukrainie oraz na Bałkanach.
 


Polenta to kleista papka z kaszy, która po ugotowaniu musi stężeć. Podajemy ją niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów oraz warzyw, przyprawiona czosnkiem, solą i pieprzem. Popularność zawdzięcza szybkiemu sposobowi przygotowania oraz faktowi, że składa się ze składników łatwo dostępnych i tanich. 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...