czwartek, 16 października 2025

Dzień Papieskiej Kremówki (Polska)

 Dzień Papieskiej Kremówki

Był 16 października 1978 roku, godzina 18.44. Tego dnia kardynał Karol Wojtyła został wybrany 264. papieżem. Był pierwszym od 455 lat nie – Włochem na Tronie Piotrowym.
 
Papież bardzo lubił wadowickie kremówki, na które chodził z kolegami po maturze do cukierni Karola Hagenhubera. Papieska kremówka to wyjątkowy deser, który cieszy się dużą popularnością w Krakowie i jest chętnie wybierany przez turystów. Historia powstania tej wyjątkowej kremówki jest związana z osobą św. Jana Pawła II, który urodził się w Wadowicach niedaleko Krakowa. W młodości przyszły papież często odwiedzał jedno z tamtejszych cukierni, gdzie pokochał ten smakowity wypiek.   
 

 
Jan Paweł II, wyznając swoje wspomnienia z młodości, z uśmiechem przyznał się do swojej słabości, do miłość do kremówek. Jego związki z Krakowem i Wadowicami sprawiły, że kremówka papieska stała się symbolem tych miejsc i jest obecnie jednym z najbardziej znanych produktów regionalnych.  
 

Kremówka to ciastko, z ciasta francuskiego, przekładane budyniowym kremem waniliowo-śmietankowym, czasami z bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem lub pokrywane lukrem. W zależności od regionu ciastko jest nazywane kremówką lub napoleonką.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...