Dzień Papieskiej Kremówki
Był 16 października 1978 roku,
godzina 18.44. Tego dnia kardynał Karol Wojtyła został wybrany 264.
papieżem. Był pierwszym od 455 lat nie – Włochem na Tronie Piotrowym.
Papież
bardzo lubił wadowickie kremówki, na które chodził z kolegami po
maturze do cukierni Karola Hagenhubera. Papieska kremówka to wyjątkowy
deser, który cieszy się dużą popularnością w Krakowie i jest chętnie
wybierany przez turystów. Historia powstania tej wyjątkowej kremówki
jest związana z osobą św. Jana Pawła II, który urodził się w Wadowicach
niedaleko Krakowa. W młodości przyszły papież często odwiedzał jedno z
tamtejszych cukierni, gdzie pokochał ten smakowity wypiek.
Jan Paweł II,
wyznając swoje wspomnienia z młodości, z uśmiechem przyznał się do
swojej słabości, do miłość do kremówek. Jego związki z Krakowem i
Wadowicami sprawiły, że kremówka papieska stała się symbolem tych miejsc
i jest obecnie jednym z najbardziej znanych produktów regionalnych.
Kremówka to ciastko,
z ciasta francuskiego, przekładane budyniowym kremem
waniliowo-śmietankowym, czasami z bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem
lub pokrywane lukrem. W zależności od regionu ciastko jest nazywane
kremówką lub napoleonką.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz