poniedziałek, 6 października 2025

Día del Vino de Naranja (España)

 Dzień Wina Pomarańczowego (Hiszpania) 

Pomarańczowy to czwarty kolor wina, a produkcja win pomarańczowych jest najstarszą metodą otrzymywania tego właśnie koloru. Wino to jest połączeniem technik winogronowych, które w zależności od dojrzewania dają pomarańczowy odcień. Wina pomarańczowe to wina białe, które powstają podobnie jak wina czerwone, co oznacza, że ​​wykorzystują starożytną metodę dojrzewania.
 
Dla uściśnienia: wino pomarańczowe, niezupełnie białe, nie całkiem czerwone należy do swojej własnej kategorii. Wbrew nazwie nie ma ono nic wspólnego z pomarańczami. Jest wytwarzane z białych winogron przy użyciu tego samego procesu, co przy produkcji wina czerwonego.
 

 
Wino pomarańczowe z Condado de Huelva to nazwa pochodzenia​ i europejskie chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) dla win pomarańczowych pochodzących z Condado de Huelva, które spełniają obowiązkowy system kontroli. System produkcji i dojrzewania tego aromatyzowanego wina jest tradycyjny na wyznaczonym obszarze geograficznym i polega na poddaniu białego wina objętego nazwą pochodzenia „Condado de Huelva” aromatyzacji maceratem ze skórki gorzkiej pomarańczy, a następnie procesowi dojrzewania przez okres co najmniej dwóch lat.
 
Wina pomarańczowe są idealne do towarzyszących deserów lub do przekąsek. Pomarańczowy aromat i słodycz pasują do niebieskich serów. Jako przystawkę można podawać z lodem i z plasterkiem świeżej pomarańczy.
 
Jeszcze jedna drobna uwaga. Bywają wina pomarańczowe, wina aromatyzowane skórkami pomarańczy, które przybierają kolor tego owocu. Ale w dniu dzisiejszym nie o takie wina chodzi i takie wino pozostawiamy na inną okazję.
 

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...