Dzień Wina Pomarańczowego (Hiszpania)
Pomarańczowy to czwarty kolor wina, a produkcja win pomarańczowych jest najstarszą metodą otrzymywania tego właśnie koloru. Wino to jest połączeniem technik winogronowych, które w zależności od dojrzewania dają pomarańczowy odcień. Wina
pomarańczowe to wina białe, które powstają podobnie jak wina czerwone,
co oznacza, że wykorzystują starożytną metodę dojrzewania.
Dla uściśnienia: wino pomarańczowe, niezupełnie białe, nie całkiem czerwone należy do swojej własnej kategorii. Wbrew nazwie nie ma ono nic wspólnego z pomarańczami. Jest wytwarzane z białych winogron przy użyciu tego samego procesu, co przy produkcji wina czerwonego.
Wino pomarańczowe z Condado de Huelva to
nazwa pochodzenia i europejskie chronione oznaczenie geograficzne
(ChOG) dla win pomarańczowych pochodzących z Condado de Huelva, które
spełniają obowiązkowy system kontroli. System produkcji i dojrzewania
tego aromatyzowanego wina jest tradycyjny na wyznaczonym obszarze
geograficznym i polega na poddaniu białego wina objętego nazwą
pochodzenia „Condado de Huelva” aromatyzacji maceratem ze skórki
gorzkiej pomarańczy, a następnie procesowi dojrzewania przez okres co
najmniej dwóch lat.
Wina pomarańczowe są idealne do
towarzyszących deserów lub do przekąsek. Pomarańczowy aromat i słodycz
pasują do niebieskich serów. Jako przystawkę można podawać z lodem i z
plasterkiem świeżej pomarańczy.
Jeszcze jedna drobna uwaga. Bywają wina
pomarańczowe, wina aromatyzowane skórkami pomarańczy, które przybierają
kolor tego owocu. Ale w dniu dzisiejszym nie o takie wina chodzi i takie
wino pozostawiamy na inną okazję.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz