sobota, 11 października 2025

Dzień Orzecha Włoskiego (Polska)

Orzech włoski należy do najstarszych roślin na naszej planecie. Trudno dokładnie określić obszar z którego pochodzi. To długowieczne drzewo może dożyć nawet kilkuset lat. Do Polski dotarł zapewne z Italii, być może świadczy o tym jego nazwa.
 


 
 
W kuchni orzechy włoskie wykorzystywane są do sporządzania ciast, deserów, jako dodatek do sałatek lub surówek, do potraw mięsnych, jarskich, zup i kremów. Orzechy świetnie łączą się z serami. Mielone orzechy sprawdzają się jako mąka. Drobno posiekane dodane do mielonego mięsa staną się idealnym farszem dla delikatnych mięs, zwłaszcza drobiu i cielęciny.
 

Z zielonych, niedojrzałych orzechów, zbieranych na przełomie maja i czerwca, przygotowuje się nalewki, i likiery.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...