środa, 15 października 2025

Fetaostens dag (Sverige)

 Dzień Sera Feta (Szwecja)

Feta (gr. φέτα, féta) to grecki ser w solance, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Jest miękki, z małymi lub żadnymi dziurami, zwarty w dotyku, z niewielką liczbą nacięć i bez skórki. Kruchy o lekko ziarnistej konsystencji, formowany w duże bloki i leżakowany w solance. Jego smak jest pikantny i słony, od łagodnego do ostrego. Feta jest używana jako ser stołowy, w sałatkach, takich jak sałatka grecka, i w wypiekach, zwłaszcza w greckich potrawach na bazie ciasta filo, spanakopita „szpinak” i tyropita „sernik”. Często jest podawany z oliwą z oliwek lub oliwkami i posypywany aromatycznymi ziołami, takimi jak oregano. Może być również podawany gotowany (często grillowany), jako część kanapki, w omletach i wielu innych potrawach.
 
Zwykle używa się go pokrojonego w kostkę, w grubych plasterkach lub pokruszonego. Typowe połączenia z serem feta to pomidory i oliwki. Jednym z najbardziej znanych obszarów zastosowań w Szwecji jest sałatka grecka.
 

Od 2002 roku feta jest chronioną nazwą pochodzenia w Unii Europejskiej. Przepisy UE i podobne przepisy w 25 innych krajach ograniczają nazwę feta do serów produkowanych w tradycyjny sposób w kontynentalnej Grecji i prefekturze Lesbos, które wytwarzane są z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i do 30% mleka koziego z tego samego obszaru.

Na terenie UE feta jest chronioną nazwą pochodzenia, co oznacza, że ​​tej nazwy nie można używać w odniesieniu do podobnych serów wytwarzanych w innych krajach. Taki ser jest czasami sprzedawany pod nazwą ser biały (również ogólna nazwa greckich serów tego samego rodzaju) lub pod nazwami własnymi producentów.


 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...