Dzień Sera Feta (Szwecja)
Feta (gr. φέτα, féta) to grecki ser w
solance, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i
koziego. Jest miękki, z małymi lub żadnymi dziurami, zwarty w dotyku, z
niewielką liczbą nacięć i bez skórki. Kruchy o lekko ziarnistej
konsystencji, formowany w duże bloki i leżakowany w solance. Jego smak
jest pikantny i słony, od łagodnego do ostrego. Feta jest używana jako
ser stołowy, w sałatkach, takich jak sałatka grecka, i w wypiekach,
zwłaszcza w greckich potrawach na bazie ciasta filo, spanakopita
„szpinak” i tyropita „sernik”. Często jest podawany z oliwą z oliwek lub
oliwkami i posypywany aromatycznymi ziołami, takimi jak oregano. Może
być również podawany gotowany (często grillowany), jako część kanapki, w
omletach i wielu innych potrawach.
Zwykle używa się go pokrojonego w kostkę,
w grubych plasterkach lub pokruszonego. Typowe połączenia z serem feta
to pomidory i oliwki. Jednym z najbardziej znanych obszarów zastosowań w
Szwecji jest sałatka grecka.
Od 2002 roku feta jest chronioną nazwą
pochodzenia w Unii Europejskiej. Przepisy UE i podobne przepisy w 25
innych krajach ograniczają nazwę feta do serów produkowanych w
tradycyjny sposób w kontynentalnej Grecji i prefekturze Lesbos, które
wytwarzane są z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i do 30%
mleka koziego z tego samego obszaru.
Na terenie UE feta jest chronioną nazwą pochodzenia, co oznacza, że tej nazwy nie można używać w odniesieniu do podobnych serów wytwarzanych w innych krajach. Taki ser jest czasami sprzedawany pod nazwą ser biały (również ogólna nazwa greckich serów tego samego rodzaju) lub pod nazwami własnymi producentów.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz