Dzień Smażonych Przegrzebków
W USA dzisiejszy dzień jest Narodowym Dniem Smażonych Przegrzebków.
Przegrzebek zwyczajny, zaliczany do owoców morza, jest wysoko cenionym
przysmakiem. Przegrzebki, to jadalne gatunki małży zwane także muszlami
świętego Jakuba. Połowy na małże rozpoczynają się od października i
trwają do kwietnia. Największe połowy przegrzebków są w rejonie Bretanii
i Normandii. Właśnie zaczął się sezon na połowy. Wielu smakoszy uważa,
że najsmaczniejsze są te wyłowione prosto z morza, a nie sztucznie
hodowane.
Przegrzebki są zwykle panierowane,
smażone na maśle, serwowane w zupach. zapiekane, grillowane lub podawane
jak carpaccio, bardzo cienko pokrojone, polane oliwą i skropione sokiem
z cytryny.
Aby uczcić dzisiejszy dzień, należy przygotować danie ze smażonych przegrzebków. Smacznego!
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz