Światowy Dzień Żywności
Światowy Dzień Żywności to międzynarodowy dzień obchodzony co
roku na całym świecie 16 października dla upamiętnienia daty powstania
Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 1945
roku. Dzień ten jest powszechnie obchodzony przez wiele innych
organizacji zajmujących się problemem głodu i bezpieczeństwa
żywieniowego. The World Food Programme i The International Fund for
Agricultural Development otrzymało Pokojową Nagrodę Nobla za rok 2020 za
swoje wysiłki na rzecz walki z głodem, przyczyniania się do pokoju na
obszarach konfliktów oraz za wiodącą rolę w powstrzymaniu używania broni
w wojnie i konfliktach.
Tematy Światowego Dnia Żywności na przestrzeni kilku ostatnich lat:
- 2014 r. – Rolnictwo rodzinne: „Wyżywienie świata, troska o ziemię”
- 2015 r. – Ochrona społeczna i rolnictwo: „Przerwanie cyklu ubóstwa na wsi”
- 2016 r. – Zmiana klimatu: „Klimat się zmienia. Żywność i rolnictwo też muszą”
- 2017 r. – Zmień przyszłość migracji. Inwestuj w bezpieczeństwo żywnościowe i rozwój obszarów wiejskich.
- 2018 r. – „Nasze działania są naszą przyszłością, zakończenie głodu na świecie do 2030 roku jest możliwe”
- 2019 r. – „Nasze działania są naszą przyszłością, zdrowa dieta dla świata #Zero głodu”
- 2020 r. – „Rozwijaj się, odżywiaj, utrzymuj. Razem. Nasze działania to nasza przyszłość”
- 2021 r. – „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra”
- 2022 r. - tematem przewodnim stała się transformacja systemów rolno-spożywczych i wzmacnianie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu globalnych wyzwań, takich jak pandemia i wojna na Ukrainie.
- 2023 r. - „Woda to życie, woda to żywność. Nie zostawiaj nikogo z tyłu"
- 2024 r. - „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”
- 2025 r. - „Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości"
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz