czwartek, 16 października 2025

World Food Day

 Światowy Dzień Żywności 

Światowy Dzień Żywności to międzynarodowy dzień obchodzony co roku na całym świecie 16 października dla upamiętnienia daty powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Dzień ten jest powszechnie obchodzony przez wiele innych organizacji zajmujących się problemem głodu i bezpieczeństwa żywieniowego. The World Food Programme i The International Fund for Agricultural Development otrzymało Pokojową Nagrodę Nobla za rok 2020 za swoje wysiłki na rzecz walki z głodem, przyczyniania się do pokoju na obszarach konfliktów oraz za wiodącą rolę w powstrzymaniu używania broni w wojnie i konfliktach. 
 

 

Tematy Światowego Dnia Żywności na przestrzeni kilku ostatnich lat:

  • 2014 r. – Rolnictwo rodzinne: „Wyżywienie świata, troska o ziemię”
  • 2015 r. – Ochrona społeczna i rolnictwo: „Przerwanie cyklu ubóstwa na wsi”
  • 2016 r. – Zmiana klimatu: „Klimat się zmienia. Żywność i rolnictwo też muszą”
  • 2017 r. – Zmień przyszłość migracji. Inwestuj w bezpieczeństwo żywnościowe i rozwój obszarów wiejskich.
  • 2018 r. – „Nasze działania są naszą przyszłością, zakończenie głodu na świecie do 2030 roku jest możliwe”
  • 2019 r. – „Nasze działania są naszą przyszłością, zdrowa dieta dla świata #Zero głodu”
  • 2020 r. – „Rozwijaj się, odżywiaj, utrzymuj. Razem. Nasze działania to nasza przyszłość”
  • 2021 r. – „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra”
  • 2022 r. - tematem przewodnim stała się transformacja systemów rolno-spożywczych i wzmacnianie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu globalnych wyzwań, takich jak pandemia i wojna na Ukrainie. 
  • 2023 r. - „Woda to życie, woda to żywność. Nie zostawiaj nikogo z tyłu"
  • 2024 r. - „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”
  • 2025 r. - „Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości"

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...