Dzień Włoskiej Zapiekanki Makaronowej (Włochy)
Pasta al forno (dosł. „makaron do pieca”, czyli „zapiekany makaron”) lub timballo di pasta
to typowe danie kuchni włoskiej, przyrządzane z krótkiego makaronu
pokrytego sosem beszamelowym, sosem pomidorowym i serem, a następnie
pieczonego w piekarniku.
Zapiekany makaron można podzielić na dwie
kategorie: wersja z sosem beszamelowym narodziła się na renesansowych
dworach centrum i północy, jako uboższa odmiana dań mięsnych, z których
prawdopodobnie wywodzą się bardzo znane dania, takie jak lasagne al
forno i emiliańskie cannelloni. Pasta nfurnata lub pasta ncasciata jest
natomiast jedną z najbardziej typowych potraw Sycylii (szczególnie
prowincji Mesyny i prowincji Katanii) i ma swoje korzenie w bardzo
dawnych tradycjach, przypisywanych przede wszystkim wspaniałym timbalom,
które Arabowie wprowadzili na Sycylię w czasie swojego panowania
sięgającego IX wieku, od których jednak pochodzi sama nazwa timballo.
Odmiany są zatem liczne. Do jego
przygotowania używa się różnych rodzajów makaronów o krótkim i średnim
kroju, takich jak głównie rigatoni, penne, tortiglioni, ziti itp. Jeśli
tradycyjne przygotowanie z Messyny wymaga użycia maccheroncini, tradycja
Palermo wymaga użycia o typowym formacie krążków, które nadają potrawie
wygląd przypominający flan lub timbale.
Skład warstw opiera się zasadniczo na
klasycznym nadzieniu z serów takich jak provola czy ciągnący
caciocavallo, plasterkach gotowanej szynki pokrojonej w kostkę, salami
lub częściej typowej kalabryjskiej dyni, jajka na twardo w plasterkach
lub klinach i smażone klopsiki. Po nałożeniu ostatniej warstwy makaronu,
aby go zamknąć, posypujemy go obficie startym Parmigiano Reggiano, aby
zarumienić zapiekankę na złocisty brąz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz