poniedziałek, 20 października 2025

Giornata Nazionale della Pasta al Forno (Italia)

 Dzień Włoskiej Zapiekanki Makaronowej (Włochy)

Pasta al forno (dosł. „makaron do pieca”, czyli „zapiekany makaron”) lub timballo di pasta to typowe danie kuchni włoskiej, przyrządzane z krótkiego makaronu pokrytego sosem beszamelowym, sosem pomidorowym i serem, a następnie pieczonego w piekarniku.
 

 
Zapiekany makaron można podzielić na dwie kategorie: wersja z sosem beszamelowym narodziła się na renesansowych dworach centrum i północy, jako uboższa odmiana dań mięsnych, z których prawdopodobnie wywodzą się bardzo znane dania, takie jak lasagne al forno i emiliańskie cannelloni. Pasta nfurnata lub pasta ncasciata jest natomiast jedną z najbardziej typowych potraw Sycylii (szczególnie prowincji Mesyny i prowincji Katanii) i ma swoje korzenie w bardzo dawnych tradycjach, przypisywanych przede wszystkim wspaniałym timbalom, które Arabowie wprowadzili na Sycylię w czasie swojego panowania sięgającego IX wieku, od których jednak pochodzi sama nazwa timballo.
 
Odmiany są zatem liczne. Do jego przygotowania używa się różnych rodzajów makaronów o krótkim i średnim kroju, takich jak głównie rigatoni, penne, tortiglioni, ziti itp. Jeśli tradycyjne przygotowanie z Messyny wymaga użycia maccheroncini, tradycja Palermo wymaga użycia o typowym formacie krążków, które nadają potrawie wygląd przypominający flan lub timbale.
 
Skład warstw opiera się zasadniczo na klasycznym nadzieniu z serów takich jak provola czy ciągnący caciocavallo, plasterkach gotowanej szynki pokrojonej w kostkę, salami lub częściej typowej kalabryjskiej dyni, jajka na twardo w plasterkach lub klinach i smażone klopsiki. Po nałożeniu ostatniej warstwy makaronu, aby go zamknąć, posypujemy go obficie startym Parmigiano Reggiano, aby zarumienić zapiekankę na złocisty brąz.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...