środa, 15 października 2025

Giornata Nazionale delle Rane e Lumache (Italia)

 Dzień Potraw z Żab i Ślimaków (Włochy)

Żaby i ślimaki to kategoria obejmująca żaby odławiane na wolności i niehodowlane oraz ślimaki naturalne.
 
Ślimaki cieszyły się dużym szacunkiem zarówno wśród Greków, jak i Rzymian, uważając je za pożywienie luksusowe. Można je było jednak spotkać także w tawernach uczęszczanych przez klasę robotniczą, gdzie wykorzystywano je do zwiększenia sprzedaży wina, gdyż według ówczesnych kronik ci, którzy jedli dużo ślimaków, pili też dużo wina. Po zakończeniu okresu rzymskiego wykorzystanie ślimaków jako przyjemnego i smacznego pożywienia powoli zaczyna zanikać, chociaż nadal pozostają one częścią nawyków żywieniowych ludności wiejskiej i górskiej, która nigdy nie przestała zbierać ich na polach po pierwszej wiośnie deszczowe lub jesienne, opracowując często unikalne w każdym regionie przepisy. Ślimaki należą również do tradycyjnej kuchni różnych regionów Włoch (np. Babbaluci na Sycylii).
>
 


 

 
Żaba to płaz anuran występujący we Włoszech w wielu odmianach, a najczęstszym jest Rana esculenta.
 
Przez całe średniowiecze żaby kojarzono ze światem czarów, ale z pewnością nie był to wystarczający powód, aby nie stały się na przestrzeni wieków cennym źródłem pożywienia dla świata chłopskiego i dla tych, których nie było stać na koszt mięso. W ubiegłych stuleciach, na mocy spisanych praw, Lordowie pozwalali swoim dzierżawcom łapać żaby w stawach i okolicznych terenach, aby wykarmić swoje rodziny. W tym czasie pola i kanały zamieszkiwały liczne żaby, które bardzo często dla biednych ludzi były jedynym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Dziś żaby to często danie niszowe, rzadkie, a czasem bardzo drogie. Dania na bazie żab są typowe dla obszarów, na których znajdują się pola ryżowe. Na przykład kuchnia piemoncka jest bogata w dania na bazie tego małego płaza, szczególnie w okolicach Novary i Vercelli, gdzie obfituje uprawa ryżu.
 

 >
 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...