Światowy Dzień Flaków
Flaki, flaczki te słowa nie brzmią zachęcająco, wręcz odpychająco dla
wielu konsumentów. A jednak z flaków zwierząt można przygotować pełen
smaku niesamowity posiłek. Flaki są popularnym daniem w wielu krajach na
całym świecie. Światowy Dzień Flaków został stworzony przez Tripe
Marketing Board, aby zachęcić ludzi do gotowania i jedzenia flaków.
Każda kultura ma swój unikalny przepis na
flaki. W Polsce „Flaczki” to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej
zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników:
oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów
żołądka wołowego. To jedna z najstarszych potraw w naszej kuchni, znana
od XVI wieku i uważana za polską specjalność.
We Francji wędzona, wieprzowa kiełbasa o
nazwie Andouille wykorzystuje tradycyjne składniki: jelita, flaki,
cebulę, wino i przyprawy. Niektóre odmiany andouille wykorzystują cały
układ żołądkowo-jelitowy świni.
Najsłynniejsze we Włoszech danie z
flaków, to “trippa alla romana” czyli flaki po rzymsku. Jest to geste
danie w sosie pomidorowym przyprawione serem pecorino i listkami mięty.
„Trippa alla fiorentina” to gęsta potrawka warzywna z dodatkiem flaków,
wina, pomidorów, z dużą ilością przypraw i parmezanem.
Dobrada
w Portugalii lub dobradinha w Brazylii to tradycyjne portugalskie i
brazylijskie danie przyrządzane z płaskiej białej wyściółki żołądka
krowy, powszechnie aromatyzowane papryką, koncentratem pomidorowym,
cebulą, czosnkiem, goździkami i pastą z czerwonej papryki. Zwykle dekorowany zieloną cebulą i miętą. Do tego dania często podaje się biały ryż, szczególnie w mieście Porto, gdzie nazywa się go „tripas à moda do Porto”.
Kare-Kare to filipiński gulasz z gęstym
pikantnym sosem orzechowym. Zwykle jest wytwarzany z duszonego ogona
wołowego, flaków wołowych, golonek wieprzowych, łapek cielęcych, łapek
wieprzowych lub kłusaków, różnych kawałków wieprzowiny, gulaszu wołowego
i czasami podrobów.
Tripe Soup w Jordanii czy Ojree w Pakistanie to zupa lub gulasz z flaków.
„Tacos de Tripa” to tacos wypełnione chrupiącymi smażonymi małymi jelitami, które są meksykańskim przysmakiem.
Światowy Dzień Flaków to idealna okazja, aby spróbować chociaż jednej potrawy z tego interesującego materiału jakim są flaczki.
>


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz