piątek, 24 października 2025

World Tripe Day

 Światowy Dzień Flaków 

Flaki, flaczki te słowa nie brzmią zachęcająco, wręcz odpychająco dla wielu konsumentów. A jednak z flaków zwierząt można przygotować pełen smaku niesamowity posiłek. Flaki są popularnym daniem w wielu krajach na całym świecie. Światowy Dzień Flaków został stworzony przez Tripe Marketing Board, aby zachęcić ludzi do gotowania i jedzenia flaków. 
 

 
Każda kultura ma swój unikalny przepis na flaki. W Polsce „Flaczki” to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. To jedna z najstarszych potraw w naszej kuchni, znana od XVI wieku i uważana za polską specjalność.
 
We Francji wędzona, wieprzowa kiełbasa o nazwie Andouille wykorzystuje tradycyjne składniki: jelita, flaki, cebulę, wino i przyprawy. Niektóre odmiany andouille wykorzystują cały układ żołądkowo-jelitowy świni.
 
Najsłynniejsze we Włoszech danie z flaków, to “trippa alla romana” czyli flaki po rzymsku. Jest to geste danie w sosie pomidorowym przyprawione serem pecorino i listkami mięty. „Trippa alla fiorentina” to gęsta potrawka warzywna z dodatkiem flaków, wina, pomidorów, z dużą ilością przypraw i parmezanem.
 
Dobrada w Portugalii lub dobradinha w Brazylii to tradycyjne portugalskie i brazylijskie danie przyrządzane z płaskiej białej wyściółki żołądka krowy, powszechnie aromatyzowane papryką, koncentratem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, goździkami i pastą z czerwonej papryki. Zwykle dekorowany zieloną cebulą i miętą. Do tego dania często podaje się biały ryż, szczególnie w mieście Porto, gdzie nazywa się go „tripas à moda do Porto”.
 
Kare-Kare to filipiński gulasz z gęstym pikantnym sosem orzechowym. Zwykle jest wytwarzany z duszonego ogona wołowego, flaków wołowych, golonek wieprzowych, łapek cielęcych, łapek wieprzowych lub kłusaków, różnych kawałków wieprzowiny, gulaszu wołowego i czasami podrobów.
 
Tripe Soup w Jordanii czy Ojree w Pakistanie to zupa lub gulasz z flaków.
 
„Tacos de Tripa” to tacos wypełnione chrupiącymi smażonymi małymi jelitami, które są meksykańskim przysmakiem.
 

Światowy Dzień Flaków to idealna okazja, aby spróbować chociaż jednej potrawy z tego interesującego materiału jakim są flaczki.
 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...