Dzień Tofu (Japonia)
Tofu
to przetworzona żywność powstająca w wyniku utwardzania soku z
gotowanych ziaren soi (mleka sojowego) za pomocą środka koagulującego. W
przypadku ciast o twardej konsystencji istnieje dodatkowy proces
polegający na umieszczeniu ich w formie lub owinięciu tkaniną i
umieszczeniu na nich ciężaru w celu wypchnięcia i zmniejszenia wilgoci. Oprócz
twardego tofu wytwarzanego tradycyjnymi metodami, w dzisiejszych
czasach produkuje się i sprzedaje również tofu formowane na substytuty
mięsa, batoników, makaronu i ryżu.
Jest
to przetworzona żywność z nasion soi, która od dawna jest spożywana w
szerokim zakresie w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w
Chinach kontynentalnych, Japonii, Półwyspie Koreańskim, Tajwanie,
Wietnamie, Kambodży, Tajlandii, Birmie, Malezji i Indonezji. Obecnie
tofu stało się również popularne w Stanach Zjednoczonych i innych
krajach. Japońskie tofu stało się wyjątkowym pokarmem charakteryzującym
się miękką i lekką konsystencją.
Istnieją różne teorie na temat pochodzenia tofu. W
„Bencao Gangme” opracowanym przez Li Shizhen w XVI wieku istnieje
teoria, że tofu zostało wynalezione przez Liu An, króla Huainan we
wczesnej dynastii Han w II wieku p.n.e., który był także znakomitym
uczonym. Powszechnie uważa się, że tofu do Japonii trafiło z Chin. Najbardziej prawdopodobna teoria głosi, że dokonali tego wysłannicy wysłani do Chin, ale istnieją różne inne teorie. W księdze ofiarnej świątyni Kasuga w Nara z 1183 roku znajduje się wzmianka o „Tangfu”. Tofu zostało wprowadzone do ludności cywilnej pod koniec okresu Kamakura i rozprzestrzeniło się w całej Japonii w okresie Muromachi. Stało się ono powszechnie spożywanym pożywieniem w okresie Edo.
Tofu nie ma własnego smaku i podczas
przyrządzania przyjmuje smak innych produktów. Daje się natomiast łatwo i
szybko przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów. W kuchni japońskiej
tofu można podzielić na dwa główne rodzaje:
- momen-dōfu – jędrne („bawełniaste”) tofu o ściślejszej konsystencji niż miękkie tofu, dobrze znosi gotowanie
- kinugoshi-dōfu – miękkie („jedwabiste”) tofu o gładkiej, kremowej konsystencji, często spożywane na zimno jako hiya-yakko lub dodawane do sosów, duszonego mięsa i różnorodnych potraw mieszanych
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz