Dzień Jadalnych Owadów w Czekoladzie
Kalendarz Kulinarny dla porządku wspomina o tym dniu, ale nie jest jego
zwolennikiem. Jak ktoś lubi jeść owady, w czekoladzie, to proszę bardzo.
Dzisiejszy dzień jest właśnie dla takich fanów. Czekoladowe owady to
najczęściej mrówka, pulchny mącznik lub świerszcz zanurzony w mlecznej
czekoladzie. Mrówki mają smak orzechowy i są pikantne, podczas gdy
niektórzy porównują smak świerszczy do smaku bekonu.
Ludzie jedzą owady od tysięcy lat. Głównie jedzono owady, aby przeżyć.
Starożytni Rzymianie jedli przysmaki z owadów, a istnieją dowody
sugerujące, że rdzenni Amerykanie i koloniści powszechnie spożywali
owady w całej Ameryce Północnej. Z pewnością robili to tylko z
konieczności, ale wiele grup ludzi w wielu częściach świata jadło owady,
ponieważ je lubili i nadal to robią.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz