wtorek, 14 października 2025

National Chocolate-Covered Insects Day (USA)

 Dzień Jadalnych Owadów w Czekoladzie 

Kalendarz Kulinarny dla porządku wspomina o tym dniu, ale nie jest jego zwolennikiem. Jak ktoś lubi jeść owady, w czekoladzie, to proszę bardzo. Dzisiejszy dzień jest właśnie dla takich fanów. Czekoladowe owady to najczęściej mrówka, pulchny mącznik lub świerszcz zanurzony w mlecznej czekoladzie. Mrówki mają smak orzechowy i są pikantne, podczas gdy niektórzy porównują smak świerszczy do smaku bekonu. 
 

 
Ludzie jedzą owady od tysięcy lat. Głównie jedzono owady, aby przeżyć. Starożytni Rzymianie jedli przysmaki z owadów, a istnieją dowody sugerujące, że rdzenni Amerykanie i koloniści powszechnie spożywali owady w całej Ameryce Północnej. Z pewnością robili to tylko z konieczności, ale wiele grup ludzi w wielu częściach świata jadło owady, ponieważ je lubili i nadal to robią. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...