Dzień Owsa (Hiszpania)
Hiszpańska Fundacja Żywienia (FEN) zaleca
spożywanie owsa, które jest bogate w błonnik i beta-glukany.
Beta-glukany należą do grupy polisacharydów (wielocukrów). Są jednym ze
składników błonnika pokarmowego, który występuje w ścianach komórkowych
grzybów, drożdży, zbóż i alg. Przypisuje się im różne właściwości,
chociażby takie, jak działanie obniżające poziom cholesterolu, czy
ograniczenie wzrostu poziomu glukozy we krwi. Posiadają liczne
zastosowania: w diecie, suplementacji, czy kosmetologii.
Hiszpańska Fundacja Żywieniowa
opublikowała raport, w którym stwierdzono, że „w ramach zdrowej diety,
ze względu na jej korzyści odżywcze i zdrowie, ze względu na skład
odżywczy i inne bioaktywne składniki, które zawiera, zaleca się
promowanie spożycia owsa w populacji hiszpańskiej w różnych porach
dnia”.
Jeśli chodzi o korzyści płynące z owsa w
ramach zrównoważonej diety, raport podkreśla go dla bogatych w białko,
złożone węglowodany, a także zdrowe tłuszcze, ale dla właściwości, dla
których różni się najbardziej, jest wkładem w błonnik i beta-glukan, ten
ostatni jest najważniejszym aktywnym składnikiem zawierającym zboża.
W rzeczywistości w Hiszpanii, gdzie około
40% błonnika Hiszpanów jest dostarczanych przez zboża, spożycie owsa
znajduje się w ogonie Europy, mimo że jest jednym z najbogatszych zbóż w
tej substancji. Jest również bogaty w żelazo, magnez, cynk, fosfor i
potas, oprócz dostarczania folianów i witamin B1, B6 i E.
Z tego badania wynika, że tylko 3,3% populacji hiszpańskiej spożywa
owies codziennie. Więcej kobiet niż mężczyzn spożywa owies, ale w
mniejszej ilości. Śniadanie to pora dnia, w której owies jest spożywany
najbardziej i w większej ilości.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz