wtorek, 28 października 2025

Día de la Avena (España)

Dzień Owsa (Hiszpania)

Hiszpańska Fundacja Żywienia (FEN) zaleca spożywanie owsa, które jest bogate w błonnik i beta-glukany. Beta-glukany należą do grupy polisacharydów (wielocukrów). Są jednym ze składników błonnika pokarmowego, który występuje w ścianach komórkowych grzybów, drożdży, zbóż i alg. Przypisuje się im różne właściwości, chociażby takie, jak działanie obniżające poziom cholesterolu, czy ograniczenie wzrostu poziomu glukozy we krwi. Posiadają liczne zastosowania: w diecie, suplementacji, czy kosmetologii.
 
Hiszpańska Fundacja Żywieniowa  opublikowała raport, w którym stwierdzono, że „w ramach zdrowej diety, ze względu na jej korzyści odżywcze i zdrowie, ze względu na skład odżywczy i inne bioaktywne składniki, które zawiera, zaleca się promowanie spożycia owsa w populacji hiszpańskiej w różnych porach dnia”.
 
Jeśli chodzi o korzyści płynące z owsa w ramach zrównoważonej diety, raport podkreśla go dla bogatych w białko, złożone węglowodany, a także zdrowe tłuszcze, ale dla właściwości, dla których różni się najbardziej, jest wkładem w błonnik i beta-glukan, ten ostatni jest najważniejszym aktywnym składnikiem zawierającym zboża.
 
W rzeczywistości w Hiszpanii, gdzie około 40% błonnika Hiszpanów jest dostarczanych przez zboża, spożycie owsa znajduje się w ogonie Europy, mimo że jest jednym z najbogatszych zbóż w tej substancji. Jest również bogaty w żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas, oprócz dostarczania folianów i witamin B1, B6 i E.
 
Z tego badania wynika, że tylko 3,3% populacji hiszpańskiej spożywa owies codziennie. Więcej kobiet niż mężczyzn spożywa owies, ale w mniejszej ilości. Śniadanie to pora dnia, w której owies jest spożywany najbardziej i w większej ilości.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...