Dzień Gęstej Zupy
Dzień Gęstej Zupy Gumbo. Danie to powstało w południowej Luizjanie w
XVIII wieku. Zazwyczaj jest to mocno doprawiony bulion z mięsa lub
skorupiaków oraz warzyw z przyprawami.
Istnieje kilka różnych odmian tego dania. Potrawa łączy w sobie zwyczaje
kulinarne i składniki typowe dla wielu kultur, między innymi:
zachodnioafrykańskiej, francuskiej, hiszpańskiej, niemieckiej czy
kultury Czoktawów.
Do przygotowania potrawy można używać różnych odmian mięsa lub
skorupiaków, jednak nigdy te dwa produkty nie powinny być łączone.
Wyjątek stanowi tradycyjne gumbo przygotowywane w Nowym Orleanie, które
zazwyczaj zawiera zarówno skorupiaki jak i kiełbaski. Składnikami
mięsnego gumbo mogą być kurczak, kaczka, wiewiórka lub królik. Gumbo
przygotowane z owocami morza przeważnie zawiera krewetki, czasami kraby,
langusty, ostrygi. Większość odmian gumbo doprawia się cebulą,
czosnkiem, pietruszką, papryką. Zgodnie z tradycją gumbo podaje się z
ryżem.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz