niedziela, 12 października 2025

National Gumbo Day (USA)

 Dzień Gęstej Zupy 

Dzień Gęstej Zupy Gumbo. Danie to powstało w południowej Luizjanie w XVIII wieku. Zazwyczaj jest to mocno doprawiony bulion z mięsa lub skorupiaków oraz warzyw z przyprawami. 
 

 
Istnieje kilka różnych odmian tego dania. Potrawa łączy w sobie zwyczaje kulinarne i składniki typowe dla wielu kultur, między innymi: zachodnioafrykańskiej, francuskiej, hiszpańskiej, niemieckiej czy kultury Czoktawów. 
 

Do przygotowania potrawy można używać różnych odmian mięsa lub skorupiaków, jednak nigdy te dwa produkty nie powinny być łączone. Wyjątek stanowi tradycyjne gumbo przygotowywane w Nowym Orleanie, które zazwyczaj zawiera zarówno skorupiaki jak i kiełbaski. Składnikami mięsnego gumbo mogą być kurczak, kaczka, wiewiórka lub królik. Gumbo przygotowane z owocami morza przeważnie zawiera krewetki, czasami kraby, langusty, ostrygi. Większość odmian gumbo doprawia się cebulą, czosnkiem, pietruszką, papryką. Zgodnie z tradycją gumbo podaje się z ryżem.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...