Rajska jabłoń, jabłoń ozdobna (Malus) –
gatunek drzewa z rodziny różowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym w
południowej Europie. Niewysokie jabłonie rodzące małe, drobne owoce
nazwano rajskimi. Rajskie jabłonie są łatwe w uprawie, rosną na glebach
żyznych i lekko wilgotnych, wymagają słonecznego stanowiska.
Rajskie jabłonie dzielone są na wiele
podgatunków i odmian, które różnią się pokrojem, barwą kwiatów od
białych poprzez różowe, aż do purpurowych, barwą liści, wielkością i
kolorem owoców. Owoce, małe jabłuszka, mają skórkę w kolorze od
złocistego do ciemnoczerwonego, a miąższ w kolorze od jasnozielonego do
ciemnoczerwonego. Jabłuszka są kwaśne, czasami cierpkie i mało soczyste,
ale za to bardzo dekoracyjne.
Owoce rajskiej jabłoni nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale
znakomicie nadają się na przetwory. Można z nich przyrządzać doskonałe
dżemy i konfitury. Można je kandyzować w cukrze. Takie owoce
wykorzystujemy później do dekoracji deserów m.in. do ciast i tortów, a
także do drinków. Wyglądają bardzo efektownie oblane białą, bądź czarną
czekoladą. Kandyzowane jabłuszka można dodawać do herbaty. Wzbogacają
smak surówek i sałatek. Smaczną propozycją jest połączenie marchewki z
rajskimi jabłkami i miodem. Jabłuszka można piec i dodawać do dziczyzna,
drobiu i stosować jako dodatek do sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz