wtorek, 14 października 2025

Dzień Brokuła (Polska)

 Dzień Brokuła


 

Najsmaczniejsze brokuły to te ugotowane na parze. 
 

 Brokuły w sosie śmietanowym
 

 

Składniki:

  • brokuły
  • czosnek
  • śmietana 18%
  • płatki migdałowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut.
  2. Śmietanę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów
  4. Układamy na talerzu odsączone z wody brokuły, polewamy sosem śmietanowym, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...