piątek, 24 października 2025

National Food Day (USA)

 Dzień Żywności

Centrum Nauki w Interesie Publicznym (CSPI) zainicjowało Narodowy Dzień Żywności. W 1971 roku Centrum Nauki w Interesie Publicznym zostało założone przez kilku naukowców, którzy troszczyli się o zdrowie rodzin. Jako grupa rzeczników konsumentów, która jest oparta na nauce i niezależna od jakiejkolwiek agencji rządowej, jasnym i ambitnym programem CSPI była poprawa systemu żywnościowego w Stanach Zjednoczonych, aby wspierać zdrowsze jedzenie dla amerykańskich rodzin.
 

 
Ogólnokrajowe święto zdrowej, niedrogiej i produkowanej w sposób zrównoważony żywności to kampania na rzecz lepszej polityki żywnościowej. Zdrowa żywność to między innymi ograniczanie napojów zawierających cukier, nadmiernie solonej żywności pakowanej i tłustego mięsa z hodowli fabrycznej na rzecz warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i białka pozyskiwanego w sposób zrównoważony. Projekt ten trwa przez cały rok i kończy się 24 października każdego roku. Centrum Nauki szuka równowagi pomiędzy odżywianiem, przystępnością cenową i środowiskiem. W obchody zaangażowani są także najwybitniejsi działacze na rzecz żywności w kraju. Ich wizja obejmuje żywność, która może być zdrowa, niedroga i produkowana w sposób zrównoważony. 
 

 >

 >


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...