Dzień Żywności
Centrum Nauki w Interesie Publicznym (CSPI) zainicjowało Narodowy Dzień Żywności.
W 1971 roku Centrum Nauki w Interesie Publicznym zostało założone przez
kilku naukowców, którzy troszczyli się o zdrowie rodzin. Jako grupa
rzeczników konsumentów, która jest oparta na nauce i niezależna od
jakiejkolwiek agencji rządowej, jasnym i ambitnym programem CSPI była
poprawa systemu żywnościowego w Stanach Zjednoczonych, aby wspierać
zdrowsze jedzenie dla amerykańskich rodzin.
Ogólnokrajowe święto zdrowej, niedrogiej i produkowanej w sposób
zrównoważony żywności to kampania na rzecz lepszej polityki
żywnościowej. Zdrowa żywność to między innymi ograniczanie napojów
zawierających cukier, nadmiernie solonej żywności pakowanej i tłustego
mięsa z hodowli fabrycznej na rzecz warzyw, owoców, produktów
pełnoziarnistych i białka pozyskiwanego w sposób zrównoważony. Projekt
ten trwa przez cały rok i kończy się 24 października każdego roku.
Centrum Nauki szuka równowagi pomiędzy odżywianiem, przystępnością
cenową i środowiskiem. W obchody zaangażowani są także najwybitniejsi
działacze na rzecz żywności w kraju. Ich wizja obejmuje żywność, która
może być zdrowa, niedroga i produkowana w sposób zrównoważony.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz