wtorek, 14 października 2025

Giornata Nazionale del Pane Toscano (Italia)

 Dzień Toskańskiego Chleba (Włochy)

Pane Sciocco (dosł. „głupi chleb” czyli „niesolony chleb”), zwany także Pane Toscano („chleb toskański”) poza Toskanią, to odmiana chleba powszechnie spotykanego w regionach Toskanii, Umbrii i Marche we Włoszech, różni się od innych rodzajów włoskiego chleba tym, że nie zawiera dodatku soli. 
 


W języku włoskim, szczególnie w Toskanii, sciocco to głupi, a to w wolnym tłumaczeniu oznacza „niesolony”. We Włoszech słowo sciocco jest słowem oznaczającym „głupi”. Według legendy piekarze wypiekali chleb bez soli, aby nie płacić podwyższonego podatku od soli.
 
Pane Toscano, Pane Sciocco jest często spożywany z toskańskimi przyprawami, takimi jak ser pecorino toscano, szynka i kiełbaski.
 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...