Dzień Toskańskiego Chleba (Włochy)
Pane Sciocco (dosł. „głupi chleb” czyli „niesolony chleb”), zwany także Pane Toscano
(„chleb toskański”) poza Toskanią, to odmiana chleba powszechnie
spotykanego w regionach Toskanii, Umbrii i Marche we Włoszech, różni się
od innych rodzajów włoskiego chleba tym, że nie zawiera dodatku soli.
W języku włoskim, szczególnie w Toskanii, sciocco
to głupi, a to w wolnym tłumaczeniu oznacza „niesolony”. We Włoszech
słowo sciocco jest słowem oznaczającym „głupi”. Według legendy piekarze
wypiekali chleb bez soli, aby nie płacić podwyższonego podatku od soli.
Pane Toscano, Pane Sciocco jest często spożywany z toskańskimi przyprawami, takimi jak ser pecorino toscano, szynka i kiełbaski.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz