środa, 15 października 2025

Dzień Orzecha Laskowego (Polska)

Orzech laskowy to owoc leszczyny. Orzechy laskowe spożywane są przez ludzi od najdawniejszych czasów i we wszystkich obszarach, gdzie leszczyny występują. Orzechy różnych gatunków różnią się wielkością, plennością, smakiem, ale mają podobną wartość odżywczą i dietetyczną.
 

 
Orzechy laskowe są używane jako przekąska, do wypieków i deserów oraz w płatkach śniadaniowych, takich jak musli. W cukiernictwie są używane do produkcji pralin, a także w połączeniu z czekoladą do trufli czekoladowych i produktów, takich jak batony czekoladowe i kremy kakaowe z orzechami laskowymi, takie jak Nutella. Są również używane w likierze Frangelico. Olej z orzechów laskowych, tłoczony z orzechów laskowych, jest silnie aromatyzowany i zawiera dużo tłuszczów jednonienasyconych. Jest używany jako olej do gotowania i jako dressing do sałatek lub warzyw.
 
Turcja jest największym producentem orzechów laskowych na świecie, odpowiadając za 64% całkowitej produkcji w 2021 r.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...