Orzech laskowy to owoc leszczyny. Orzechy laskowe spożywane są przez
ludzi od najdawniejszych czasów i we wszystkich obszarach, gdzie
leszczyny występują. Orzechy różnych gatunków różnią się wielkością,
plennością, smakiem, ale mają podobną wartość odżywczą i dietetyczną.
Orzechy laskowe są używane jako
przekąska, do wypieków i deserów oraz w płatkach śniadaniowych, takich
jak musli. W cukiernictwie są używane do produkcji pralin, a także w
połączeniu z czekoladą do trufli czekoladowych i produktów, takich jak
batony czekoladowe i kremy kakaowe z orzechami laskowymi, takie jak
Nutella. Są również używane w likierze Frangelico. Olej z orzechów
laskowych, tłoczony z orzechów laskowych, jest silnie aromatyzowany i
zawiera dużo tłuszczów jednonienasyconych. Jest używany jako olej do
gotowania i jako dressing do sałatek lub warzyw.
Turcja jest największym producentem orzechów laskowych na świecie, odpowiadając za 64% całkowitej produkcji w 2021 r.
>

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz