Orzeszki ziemne, orzechy ziemne, arachid
(Arachis Hypogaea L.) to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Pochodzi z
Ameryki Południowej, gdzie zaczęto je uprawiać między III a II
tysiącleciem p.n.e.
Orzeszki ziemne to rośliny strączkowe uprawiane głównie ze względu na jadalne nasiona. Są szeroko uprawiane w tropikach i subtropikach przez małych i dużych producentów komercyjnych. W naturze nie występują. Nietypowo wśród roślin strączkowych, strąki orzeszków ziemnych rozwijają się pod ziemią, co skłoniło botanika Carla Linneusza do nazwania orzeszków ziemnych hypogaea, co oznacza „pod ziemią”.
Orzeszki ziemne to rośliny strączkowe uprawiane głównie ze względu na jadalne nasiona. Są szeroko uprawiane w tropikach i subtropikach przez małych i dużych producentów komercyjnych. W naturze nie występują. Nietypowo wśród roślin strączkowych, strąki orzeszków ziemnych rozwijają się pod ziemią, co skłoniło botanika Carla Linneusza do nazwania orzeszków ziemnych hypogaea, co oznacza „pod ziemią”.
Pomimo że nie spełniają botanicznej
definicji orzecha, orzeszki ziemne są zwykle klasyfikowane jako orzechy
do celów kulinarnych i w potocznym języku.
Orzeszki ziemne mają podobny smak i
profil odżywczy do orzechów drzewnych, takich jak orzechy włoskie i
migdały, a jako orzech kulinarny są często podawane w podobny sposób w
kuchniach zachodnich. Światowa produkcja orzeszków ziemnych łuskanych w
2020 r. wyniosła 54 miliony ton, a na czele stały Chiny z 34% całości.
Na całym świecie uprawia się wiele odmian
orzeszków ziemnych. Niektóre grupy odmian są preferowane ze względu na
szczególne cechy, takie jak różnice w smaku, zawartości oleju,
wielkości, kształcie i odporności na choroby. Większość orzeszków
ziemnych sprzedawanych w łupinach jest typu Virginia, wraz z niektórymi
orzechami Valencia wyselekcjonowanymi ze względu na duży rozmiar i
atrakcyjny wygląd łupin.
Świeże nasiona są zjadane jak orzechy, a
prażone lub solone są popularną przekąską. Z orzeszków produkuje się
również masło orzechowe. W Stanach Zjednoczonych ponad 60%
wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczanych na produkcję masła
orzechowego, około 20% jest prażonych, około 19% jest wykorzystywanych w
produkcji słodyczy. Orzeszki ziemne hiszpańskie są używane głównie do
produkcji cukierków orzechowych, orzechów solonych i masła orzechowego.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz