wtorek, 16 grudnia 2025

Dzień Ciasta Czekoladowego (Polska)

 Dzień Ciasta Czekoladowego

Ciasto czekoladowe lub czekoladowy gâteau to ciasto o smaku roztopionej czekolady lub kakaa w proszku. Może również zawierać inne składniki, takie jak krem karmelowy, krem ​​waniliowy i inne.

ciasto

 
Historia ciasta czekoladowego sięga XVII wieku, kiedy do tradycyjnych przepisów na ciasta dodawano kakao w proszku z Ameryki. W 1828 roku Coenraad van Houten z Holandii opracował mechaniczną metodę ekstrakcji tłuszczu z likieru kakaowego, co skutkowało masłem kakaowym i częściowo odtłuszczonym kakao. Proces wytwarzania jedwabistej i gładszej czekolady, zwany konszowaniem, został opracowany w Szwajcarii w 1879 roku przez Rodolphe’a Lindta. Ułatwiło to pieczenie z czekoladą, ponieważ łączy się ona gładko i całkowicie z ciastem. Do lat 90. XIX wieku przepisy na czekoladę były przeznaczone głównie na napoje czekoladowe, a w ciastach była obecna tylko w nadzieniach i polewach. W 1886 roku amerykańscy kucharze zaczęli dodawać czekoladę do ciasta, aby zrobić pierwsze czekoladowe ciasta w tym kraju.
 
Cechą charakterystyczną ciasta, oprócz okrągłego kształtu, jest naprzemienne układanie spodów i kremów. Mogą zawierać także czekoladę, np. budyń czekoladowy, krem ​​nugatowy, krem ​​maślany z kakao. Podobnie kremy takie stosuje się do polewania ciast czekoladowych.

>

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...