Dzień Ciasta Czekoladowego
Ciasto czekoladowe lub czekoladowy gâteau
to ciasto o smaku roztopionej czekolady lub kakaa w proszku. Może
również zawierać inne składniki, takie jak krem karmelowy, krem
waniliowy i inne.

Historia ciasta czekoladowego sięga XVII
wieku, kiedy do tradycyjnych przepisów na ciasta dodawano kakao w
proszku z Ameryki. W 1828 roku Coenraad van Houten z Holandii opracował
mechaniczną metodę ekstrakcji tłuszczu z likieru kakaowego, co
skutkowało masłem kakaowym i częściowo odtłuszczonym kakao. Proces
wytwarzania jedwabistej i gładszej czekolady, zwany konszowaniem, został
opracowany w Szwajcarii w 1879 roku przez Rodolphe’a Lindta. Ułatwiło
to pieczenie z czekoladą, ponieważ łączy się ona gładko i całkowicie z
ciastem. Do lat 90. XIX wieku przepisy na czekoladę były przeznaczone
głównie na napoje czekoladowe, a w ciastach była obecna tylko w
nadzieniach i polewach. W 1886 roku amerykańscy kucharze zaczęli dodawać
czekoladę do ciasta, aby zrobić pierwsze czekoladowe ciasta w tym
kraju.
Cechą charakterystyczną ciasta, oprócz okrągłego kształtu, jest naprzemienne układanie spodów i kremów. Mogą zawierać także czekoladę, np. budyń czekoladowy, krem nugatowy, krem maślany z kakao. Podobnie kremy takie stosuje się do polewania ciast czekoladowych.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz