Dzień Zupy Brokułowej z Płaszczką (Włochy)
Zupa brokułowa z płaszczką to danie
należące do tradycji gastronomicznej Lacjum, zwłaszcza rzymskiej. To
smaczna zupa, a jednocześnie bardzo lekka, na bazie rzymskich brokułów i
ryby. Zupa z arzilli (rzymska nazwa płaszczki), zagęszczona spaghetti,
kiedyś była daniem podawanym w dni chude, kiedy mięso było niedostępne
lub zakazane, szczególnie w okresie Wielkiego Postu.
Ten rodzaj ryby jest często niedoceniany,
a jest to ryba, która ma delikatny miąższ, jest smaczna, idealnym do
przyrządzania zup i duszonych potraw. Zupa jest prosta w przygotowaniu.
Zaczyna się od ugotowania bulionu z płaszczki, do którego dodaje się
podsmażone wcześniej brokuły i pomidory, a następnie makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz