Dzień Waty Cukrowej
W Stanach Zjednoczonych Narodowy Dzień
Waty Cukrowej obchodzony jest 7 grudnia. Dzień Waty Cukrowej świętuje
przędzenie cukru, które ma fanów w każdym wieku i na całym świecie.
Wata cukrowa to przędzenie cukru
przypominającego bawełnę. Powstaje w wyniku podgrzania i upłynnienia
cukru, a następnie wirowania go odśrodkowo przez małe otwory, co
powoduje jego szybkie ostygnięcie i ponowne zestalenie w cienkie pasma.
Zazwyczaj zawiera niewielkie ilości aromatu lub barwnika spożywczego.

Często jest sprzedawana na jarmarkach i festiwalach, podawana w plastikowej torbie, na patyku lub w papierowym rożku.
Wata cukrowa przędzona maszynowo została wynaleziona w 1897 roku przez dentystę Williama Morrisona i cukiernika Johna C. Whartona, a po raz pierwszy zaprezentowana publiczności na World’s Fair w 1904 roku jako Fairy Floss z wielkim sukcesem, 6 września 1905 roku Albert D. Robinson z Lynn w stanie Massachusetts złożył patent na elektryczną maszynę do przędzenia cukierków, połączenie elektronicznego rozrusznika i napędzanej silnikiem obrotowej misy. W maju 1907 roku przekazał prawa General Electric Company z Nowego Jorku. Jego patent pozostaje podstawową maszyną do waty cukrowej do dziś.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz