niedziela, 7 grudnia 2025

National Cotton Candy Day (USA)

 

Dzień Waty Cukrowej

W Stanach Zjednoczonych Narodowy Dzień Waty Cukrowej obchodzony jest 7 grudnia. Dzień Waty Cukrowej świętuje przędzenie cukru, które ma fanów w każdym wieku i na całym świecie.
 
Wata cukrowa to przędzenie cukru przypominającego bawełnę. Powstaje w wyniku podgrzania i upłynnienia cukru, a następnie wirowania go odśrodkowo przez małe otwory, co powoduje jego szybkie ostygnięcie i ponowne zestalenie w cienkie pasma. Zazwyczaj zawiera niewielkie ilości aromatu lub barwnika spożywczego.

wata_cukrowa

 
Często jest sprzedawana na jarmarkach i festiwalach, podawana w plastikowej torbie, na patyku lub w papierowym rożku.

Wata cukrowa przędzona maszynowo została wynaleziona w 1897 roku przez dentystę Williama Morrisona i cukiernika Johna C. Whartona, a po raz pierwszy zaprezentowana publiczności na World’s Fair w 1904 roku jako Fairy Floss z wielkim sukcesem, 6 września 1905 roku Albert D. Robinson z Lynn w stanie Massachusetts złożył patent na elektryczną maszynę do przędzenia cukierków, połączenie elektronicznego rozrusznika i napędzanej silnikiem obrotowej misy. W maju 1907 roku przekazał prawa General Electric Company z Nowego Jorku. Jego patent pozostaje podstawową maszyną do waty cukrowej do dziś.

>

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...