Dzień Tortellini w Bulionie (Włochy)
Tortellini w bulionie to
starożytny przepis, który robimy z okazji Narodowego Dnia Tortellini w
Rosole, który co roku obchodzony jest 14 grudnia. Tortellini, typowe
dla Bolonii i Modeny. Tradycyjnie przyrządza się je i podaje w bulionie z
okazji świąt religijnych, takich jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

Pisemne ślady tortellini pochodzą z
XII-wiecznych dokumentów opackich spisanych we Francji, w którym
wspomina się o turtellosach ze względu na niektóre opactwa jako
dziesięcinę podczas Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Liczne inne
francuskie dokumenty z XIII wieku odnoszą się do tortellini
przygotowywanych i spożywanych zwykle podczas świąt Bożego Narodzenia. W
kuchni średniowiecznej bardzo powszechne było umieszczanie różnych
rodzajów nadzienia w warstwach makaronu lub chleba, tworząc pikantne
placki, które w mniejszych odmianach przybierały kształt podobny do
dzisiejszych tortellini lub ravioli.
Tortellini, zgodnie z tradycją regionu
Emilia-Romagna, należy gotować i spożywać wyłącznie w dobrym bulionie z
wołowiny i kapłona lub kurczaka. Należy unikać gotowania tortellini w
wodzie, gdyż znaczna część smaku nadzienia zostaje rozrzedzona i
utracona w wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz