niedziela, 14 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Tortellino in Brodo (Italia)

 

Dzień Tortellini w Bulionie (Włochy)

Tortellini w bulionie to starożytny przepis, który robimy  z okazji Narodowego Dnia Tortellini w Rosole, który co roku obchodzony jest 14 grudnia. Tortellini, typowe dla Bolonii i Modeny. Tradycyjnie przyrządza się je i podaje w bulionie z okazji świąt religijnych, takich jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

tortelloni_w_bulionie

Pisemne ślady tortellini pochodzą z XII-wiecznych dokumentów opackich spisanych we Francji, w którym wspomina się o turtellosach ze względu na niektóre opactwa jako dziesięcinę podczas Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Liczne inne francuskie dokumenty z XIII wieku odnoszą się do tortellini przygotowywanych i spożywanych zwykle podczas świąt Bożego Narodzenia. W kuchni średniowiecznej bardzo powszechne było umieszczanie różnych rodzajów nadzienia w warstwach makaronu lub chleba, tworząc pikantne placki, które w mniejszych odmianach przybierały kształt podobny do dzisiejszych tortellini lub ravioli.
 
Tortellini, zgodnie z tradycją regionu Emilia-Romagna, należy gotować i spożywać wyłącznie w dobrym bulionie z wołowiny i kapłona lub kurczaka. Należy unikać gotowania tortellini w wodzie, gdyż znaczna część smaku nadzienia zostaje rozrzedzona i utracona w wodzie.


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...