niedziela, 28 grudnia 2025

Dzień Miodu Pitnego (Polska)

 Dzień Miodu Pitnego

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Miód_Kurpiowski_Dwójniak

Tradycyjny podział miodów pitnych wyróżnia półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Taka typologia ma w Polsce wielowiekową tradycję, która po raz pierwszy usankcjonowana została w roku 1948 ustawą o produkcji win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami.

____________________

zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Miód pitny dwójniak marki Kurpiowski w butli kamionkowej. Skitof – Praca własna. Miód Kurpiowski Dwójniak Apis Lublin. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...